Jarmo Lintunen

Eduskunnassa on juuri säädettävänä uusi postitoimilaki. Lakiehdotus on kaksiosainen. Ensimmäinen osa mahdollistaa uusien toimijoiden tulon postimarkkinoille pelkällä ilmoituksen tekemisellä.

Kuinka luotettavia ovat uudet jakelufirmat? Antavatko asunto-osakeyhtiöt mielellään alaovensa avaimen useille jakelijoille, vai onko parempi, että Posti luotettavana toimijana jatkossakin hoitaisi postinjakelun.

Kun odottamasi kirje katoaa, tiedätkö miltä postinjakelun toimijalta kadonnutta lähetystä tiedustelet? Postinsaajille on muodostumassa nyt säädettävissä olevien lakien kautta todella sekava tilanne.

Epäselvyyttä aiheuttavat myös eri toimijoiden jakeluajat. Toisessa lakiosuudessa postin jakelukertoja suunnitellaan vähennettäväksi viidestä kolmeen kertaan viikossa. Postinjakelun supistaminen kolmen päivän jakeluksi tarkoittaisi postinsaajalle esimerkiksi sitä, että mahdollinen sairaalan kutsu leikkaukseen saattaisi saapua liian myöhään.

Posti on rakentanut tavaraliikenteen infrastruktuurin koko Suomen kattavaksi pitkälti itse. Rakentamiseen on myös, ennen Postin yhtiöittämistä, käytetty verovaroja.

ILMOITUS

Nyt hallitus haluaa purkaa tämän kaiken. Tätä perustellaan kilpailun vapauttamisella.

Posti on hoitanut maaseudun jakoa vuosikausia keskusta-alueilta saamillaan postimaksuvoitoilla. Uusi postilaki uhkaa näivettää haja-asutusalueiden postinjakelun. Uudet toimijat postimarkkinoilla tekevät puhdasta liiketoimintaa. Heitä ei kiinnosta harvaan asuttujen seutujen postinjako.

Onko valtio valmis tukemaan koko maan kattavaa postinjakelua verovaroin – tuskin. Postinsaajalle tämä tulee merkitsemään kalliimpia postimaksuja.

Miten mahtavat reagoida sanomalehtien tai aikakausilehtien tilaajat? Jos tilattu lehti ei saavu luvattuna aikana entiseen malliin, tuskin tilauksia enää uusitaan. Lehtien tekijöiden työpaikat ovat vaarassa. Verorahamme saamme jatkossa kuluttaa entistä isomman työttömien joukon elättämiseen. Uusi postilaki on postinsaajan ja lähettäjän kannalta selkeä heikennys palveluihin.

Riitta Pesonen
varapääluottamusmies
Postin perusjakelu Helsinki
Asmo Juvanoja
pääluottamusmies
Postin perusjakelu
Espoo, Kauniainen, Vantaa