Lehtikuva/Joel Saget

Pariisin protestiliike on levinnyt nopeasti muihin Ranskan kaupunkeihin ja myös naapurimaihin.

Tänään on maaliskuun 43. päivä. Näin ainakin ranskalaisen Nuit Debout -liikkeen kalenterissa, jossa maaliskuuta on jatkettu loputtomasti.

Alkukohta johtuu siitä, että Nuit Debout sai alkunsa, kun hallituksen työlakien heikennyksiä vastustaneet mielenosoittajat eivät poistuneet, vaan jäivät yöksi Pariisin Place de la Republique -aukiolle maaliskuun 31. päivänä.

Pariisista alkunsa saanut Nuit Debout -liike (Koko yö jalkeilla tai hereillä) levisi runsaassa viikossa niin, että viime viikonloppuna siihen liittyviä mielenosoituksia järjestettiin jo 60 kaupungissa ympäri Ranskan sekä myös Belgiassa, Saksassa ja Espanjassa. Niihin osallistui arviolta 120 000 ihmistä.

Liikettä on jo verrattu muutaman vuoden takaisiin Occupy-liikkeeseen Yhdysvalloissa ja Indignados-liikkeeseen Espanjassa.

Protestien kohde laajeni

Protestien kohteet ovat laajentuneet muun muassa talouskuripolitiikkaa, eriarvoisuutta, yksityistämistä ja ksenofobiaa vastaan.

ILMOITUS

Etupäässä – mutta ei pelkästään – nuorista koostuvat aukion valtaajat korostavat antiautoritaarisuutta. Liikkeellä ei ole johtajia, ja asioista päätetään yleiskokouksissa, joissa jokaisella on oikeus kahden minuutin puheenvuoroon.

Myös uudesta ajanlaskusta päätettiin yleiskokouksessa äänestämällä.

Virallinen Ranska on tarjonnut protestoijille keppiä ja porkkanaa. Maanantain vastaisena yönä mellakkapoliisi tyhjensi ensimmäistä kertaa Republique-aukion. Maanantaina päivällä pääministeri Manuel Valls lupasi 400-500 miljoonan euron paketin opiskelijoita ja nuorten työllistymistä tukemaan.

Mielenosoittajat eivät aio antaa periksi. Maanantai-iltana kokoontui jälleen väkeä Republique-aukiolle.