Kansan Uutisten lukijoille Kirje Kabulista -jutuistaan tuttu Marzia Gholami on pääosassa Kirsi Mattilan sympaattisessa henkilödokumentissa Marzia, ystäväni (2015). Se kiertyy Mattilan ja Gholamin vuonna 2011 alkaneen ystävyyden ympärille. Ystävyyssuhteen kuvaus etenee syksyyn 2014 ja siinä on olennainen osa sähköpostiviesteillä.

Marzia pääsee alussa hetkeksi uutistenlukijaksi televisioon. Hän kertoo pitävänsä politiikasta, ihailee Hillary Clintonia ja haaveilee pääsystä yliopistoon sekä juristin urasta.

Syksyllä 2012 koittaa kriisi: Marzia menettää työpaikkansa, jonka kautta hän on ehtinyt tutustua sulhaseensa.

Eräs sähköpostiviesteistä on erityisen kuvaava: Marzian mielestä Afganistanissa avioliitto on naiselle uhkapeliä. Toisaalta paineita riittää myös miehellä, sillä häiden on oltava näyttävät. Tässä kahden päivän juhlintaan menee sulhaselta vuoden palkka.

Dokumentin punaisena lankana kulkee naisen asema toisaalta miehisen vallan ja toisaalta syvään juurtuneiden ajattelumallien puristuksessa. Jälkimmäisistä saadaan monenlaista kiintoisaa tietoa. Niinkin harmittomalta tuntuva seikka kuin myöhäinen kotiinpaluu työpaikalta voi osoittautua ylivoimaiseksi esteeksi.

ILMOITUS

Naisia koskevan tapakulttuurin tiukkuus on dokumentin valossa pitkälle säädeltyä. Marzia ja hänen ystävättärensä haikailevat Iranin suuntaan; siellä naisten osa on heidän mielestään paljon vapaampi.

Pääosa dokumentista on kuvattu Kabulissa. Mukaan mahtuu myös iranilaisen naistoimittajajoukon vierailu Helsingissä. Eduskunnassa oppaana toimii afgaanisyntyinen SDP:n kansanedustaja Nasima Razmyar.

Tapaamiseen liittyy hupaisa, joskin omalla tavallaan paljon kertova detalji: vieraita ihmetyttävät istuntosalin pyllytyttö- ja munamiespatsaat.

Dokumenttiprojekti: Marzia, ystäväni. TV1 ma klo 21.30.