Sebastian Castelier

Mosulin patoon lisätään betonia kolmivuorotyönä, jotta se ei romahtaisi ja mahdollisesti hukuttaisi jopa 1,5 miljoonaa ihmistä.

Teknikkojen ja huoltohenkilökunnan vajotessa Mosulin padon pilkkopimeisiin sisuksiin heidän askeleensa kaikuvat lainehtivan veden keskellä. Pinnalla ryhmä insinöörejä Bagdadista tekee topografisia mittauksia padon järvenpuoleisella sivulla. Heidän näkökulmastaan padon massiivinen kuori näyttää harmaalta avaruusalukselta, joka uppoaa taivaansiniseen mereen.

– Mitään ongelmia ei näy ensisilmäyksellä, sanoo Ali Faisal, pintainsinööri.

Paikan toisella puolen ankat kahlaavat auringonvalossa kuiskivan tuulen ja loiskuvan veden rauhoittamina.

Pato on rakennettu hyvin, mutta sen perustukset liukenevat.

Muuten idyllisen näkymän pilaa muutama raskas kone. Ne poraavat maata, joka on niin epävakaa, että se voi tappaa tuhansia.

Ryhmä teknikkoja huoltamassa Mosulin patoa. Maaliskuussa solmitun sopimuksen mukaan satoja italialaisia asiantuntijoita pitäisi olla tulossa vahvistamaan patoa.

Ryhmä teknikkoja huoltamassa Mosulin patoa. Maaliskuussa solmitun sopimuksen mukaan satoja italialaisia asiantuntijoita pitäisi olla tulossa vahvistamaan patoa.

ILMOITUS

Pohjoisirakilainen Mosulin pato, joka aiemmin tunnettiin Saddamin patona, saattaa olla suurempi uhka kuin itsensä Islamilaiseksi valtioksi nimennyt järjestö (Isis); näin ainakin väitetään amerikkalaisten viranomaisten irakilaisille kollegoilleen tänä keväänä lähettämissä varoituksissa.

Helmikuun 28. päivänä Yhdysvaltain lähetystö Bagdadissa antoi pelottavan lausunnon. Sen mukaan Mosulin pato – joka on Irakin suurin – ”on ennennäkemättömässä ja vakavassa tilanteessa, jossa se saattaa romahtaa lähes ilman varoitusta”.

Amerikkalaisten tiedotteen mukaan halkeama aiheuttaisi sisämaahan aallon, jonka takia ”suuri määrä ihmisiä voisi kuolla tai joutua pakenemaan, ja suurin osa infrastruktuurista tuhoutuisi”.

Kiireellisiä varoituksia

Pari viikkoa sitten tuli julki, että myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama oli henkilökohtaisessa kirjeessä tammikuussa kehottanut Irakin pääministeriä Haider al-Abadia ryhtymään kiireellisiin toimiin.

Arvostelijoiden mukaan Yhdysvallat väistää omaa vastuutaan. Kun se vetäytyi vuonna 2011, se ei hakenut pysyvää ratkaisua padon ongelmaan, vaan sinne jäi vain halvin mahdollinen ylläpito.

Maaliskuun 9. päivänä Yhdysvallat ja Irak pitivät johtavien diplomaattien ja YK:n virkailijoiden kokouksen, jossa puhuttiin tämän 3,6 kilometrin pituisen, sähköä tuottavan padon murtumisuhasta. Yhdysvaltain YK-lähettiläs Samantha Powell sanoi, että kaikkien YK:n jäsenvaltioiden pitäisi valmistautua auttamaan Irakia ”valtavan mittaluokan inhimillisen katastrofin” estämiseksi.

Isisin hallitsema Mosulin kaupunki sijaitsee vajaat 50 kilometriä kaakkoon padosta. Joidenkin arvioiden mukaan sen miljoonan asukkaan päälle voisi äkkiä tulvia jopa 21-metrinen vesikerros muutaman tunnin sisällä murtumasta. Alle kolmen päivän kuluessa tulvavesi voisi nousta ”merkittävästi” myös kauempana joen varrella kuten Tikritissä, Samarrassa ja Bagdadissa.

Vuonna 2007 Yhdysvaltain armeijan insinöörit olivat jo arvioineet Mosulin padon maailman vaarallisimmaksi. Nyt Yhdysvallat varoittaa, että 0,5–1,47 miljoonaa Tigrisjoen varrella asuvaa irakilaista ei selviäisi tsunaminkaltaisesta aallosta muuten kuin evakuoitumalla tulvavyöhykkeeltä.

Liukeneva pato

Asiantuntijoiden mukaan itse pato on rakennettu hyvin, eikä se aiheuta syytä huoleen. Sen sijaan huoli kohdistuu padon perustuksiin. Padolle on koitunut rakenteellisia vaurioita sen valmistumisesta asti, koska se on rakennettu anhydridistä, kipsistä ja kalkkikivestä koostuvalle pohjalle. Ne ovat kaikki vesiliukoisia. Kasvavat reiät pohjakivessä aiheuttavat vaurioita padon rakenteille.

Saksalais-italialaisen konsortion viimeisteltyä padon rakennustyön vuonna 1984 Irak on pyrkinyt täyttämään rakenteen alle muodostuvat reiät betonin ja lisäaineiden yhdistelmällä.

– Padon odotettu käyttöikä on sata vuotta. Sinä aikana meidän täytyy lisätä betonia perustuksiin, sanoo Mosulin padon apulaisjohtaja Mohsen Hassan toimistossaan epävakaan padon edessä.

 Työntekijä tarkastuskierroksella Mosulin padon sisällä kulkevalla käytävällä.


Työntekijä tarkastuskierroksella Mosulin padon sisällä kulkevalla käytävällä.

Entisenä geologina Hassan tuntuu ihmettelevän, miksi kukaan on päättänyt rakentaa padon vesiliukoiselle pohjalle.

– Päätöksen teki Saddam Husseinin hallitus. Se, olivatko he oikeassa vai väärässä, on heidän huolensa.

– Lisäämme betonia jatkuvasti. Työskentelemme kolmessa vuorossa: aamu, iltapäivä ja yö, Azim Ibrahim kertoo. Vuodesta 2001 padolla työskennellyt teknikko myöntää, että murtuma on mahdollinen.

– Voi olla, että se murtuu. Kaikkihan on mahdollista, Ibrahim lisää.

– Nyt vaarana on eroosio.

Teknikoita Italiasta

Yhdysvaltain armeijan insinöörien mukaan pato romahtaisi, jos koloihin ei jatkuvasti lisättäisi betonia. Maaliskuun alussa italialainen Trevi Group allekirjoitti 273 miljoonan euron arvoisen sopimuksen padon huollon ja turvallisuuden takaamisesta. 450 Trevin teknikon ja henkilökunnan jäsenen lisäksi paikalle sijoitetaan 450 italialaista sotilasta puolustamaan patoa.

Lähes tuhannen ulkomaalaisen suunnitellusta saapumisesta huolimatta alueen turvallisuudesta vastaavat kurdien sotilasviranomaiset luottavat siihen, ettei Mosulin padosta koidu uhkaa.

– Jos vaaraa olisi, emme olisi täällä juuri nyt, sanoo prikaatikenraali Bahjat Taymes.

Peshmerga-upseerin mukaan 2 000 kurditaistelijaa on tällä hetkellä padon ennustetun tulva-aallon reitillä. Taymesin mielestä padon epävakaa pohja ei ole niin suuri uhka kuin siitä 20 kilometrin päässä oleva vihollinen.

– Alue on vaarallinen. Jos padon turvallisuutta ei taata, koko seutu voi olla vaarassa, hän lisää.

Pari viikkoa Isisin hallussa

Elokuussa 2014 Isisin jihadistit ottivat padon haltuunsa, mutta menettivät sen alle kahdessa viikossa irakilaisille joukoille ja kurdien peshmerga-taistelijoille, joita koalition ilmavoimat tukivat.

– Heille kohde oli strateginen. Siksi oli erittäin tärkeää ottaa se takaisin, sanoo peshmerga-eversti Adnan Osman Saleh. Hänen mielestään pato on yksi Irakin keskeisistä kohteista, koska se tarjoaa vettä talouksille ja maanviljelykseen sekä sähköä sadoille tuhansille. Samalla se on yksi uhatuimmista kohteista Irakissa.

– Tämän padon takana on valtavasti vettä. Jos jotain sattuu, jos tapahtuu onnettomuus, miljoonien henki on uhattuna. Siksi se on niin strateginen, eversti sanoo. Hän korostaa, että jihadistit saattavat käyttää patoa aseena, jos saavat sen haltuunsa uudestaan.

Yhdysvaltain johtama Isisin vastainen koalitio pitää tällaista tilannetta epätodennäköisenä.

– Meidän nähdäksemme jihadisteilla ei ole tarpeeksi resursseja toteuttaa oikeastaan minkäänlaista merkittävää hyökkäysoperaatiota missään päin Irakia, tai todella vallata ja pitää alueita, sanoo eversti Steve Warren, kansainvälisen Isisin vastaisen operaation tiedottaja.

Jihadistit ja satiiniyöpuvut

Auringonlaskun kaunistaessa horisonttia syttyvät valot peshmergojen kaivaman juoksuhaudan toisella puolen. Tigris virtaa täältä itsensä kalifaatiksi nimenneen Isisin maille. Joen reunustamaa arabiankielistä kylää, Aski Mosulia, uhkaavat sekä mutainen vesi että vastarinnan tappava tulitus. Isisin raketit osuivat tänne vain kolme päivää sitten.

– Isisin joukot ovat juuri nyt kolmen tai neljän kilometrin päässä meistä, vuoren takana, kertoo Mahmud Abdulmueen, kolmikymmenvuotias neljän lapsen isä.

– Meillä on vihollinen edessämme ja syvä vesi takanamme. Olemme ansassa, hän lisää.

 Aski Mosulin kylä sijaitsee parikymmentä kilometriä Mosulin padosta alavirtaan. Se oli välillä Isisin valtaamana, mutta nyt se on kurdien peshmergojen hallussa. Etulinja Isisiä vastaan on vain muutaman kilometrin päässä.


Aski Mosulin kylä sijaitsee parikymmentä kilometriä Mosulin padosta alavirtaan. Se oli välillä Isisin valtaamana, mutta nyt se on kurdien peshmergojen hallussa. Etulinja Isisiä vastaan on vain muutaman kilometrin päässä.

Saba on yhä töissä muutamaa minuuttia ennen rukouskutsua kaupungin toisella puolella, lehmän kanssa jakamassaan rakennuksessa. Halvat hajuvedet, viettelevät alusvaatteet ja värikkäät mekot täyttävät hänen pienen kauppansa hyllyt. Hän uskoo kaupan olevan täällä pysyäkseen.

– Se ei ole totta, pato ei hajoa, hän sanoo lisäten, että jos murtuma kuitenkin tapahtuisi, hän ja hänen perheensä pyrkisivät turvaan läheisen vuoren päälle.

– Kaikille on siellä tilaa. Jos pato murtuu, olemme kunnossa, hän sanoo.

Isisin hallinnoimien alueiden ja Mosulin padon väliin jääneen äidin ja kaupanomistajan mielestä todellinen uhka on mäen toisella puolella, missä hänen satiiniset yöpukunsa ovat harvinaista tavaraa.

– Isis on vaarallisempi kuin pato. Isis tappaa ja katkoo käsiä. Isis panee ihmisiä vankilaan ja ampuu heitä päähän. Vedellä ei ole aseita, emme pelkää sitä, hän sanoo.

– Pelkäämme Isisiä.

Tämän jutun Kansan Uutisten Viikkolehdessä julkaistussa versiossa puhuttiin sementistä kun olisi pitänyt puhua betonista. Virhe on verkkoversiossa korjattu.