Lehtikuva/Alex Wong

Myös Kazakstanin Nursultan Nazarbajevin ja Azerbaidžanin Ilham Alijevin perheenjäsenten nimiä esiintyy Panamaleaksissa.

Panamaleaks-papereista löytyvät Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiirin lisäksi entisen Neuvostoliiton alueen valtionpäämiehistä suoraan tai epäsuorasti ainakin Ukrainan presidentti Petro Porošenko, Azerbaidžanin presidentti Ilham Alijev ja Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev.

Tultuaan valituksi presidentiksi vuonna 2014 Porošenko lupasi myydä Roshen-suklaatehtaansa. Panaman paperien mukaan Porošenko kuitenkin perusti samana vuonna Brittiläisille Neitsytsaarille holding-yhtiön nimeltä Prime Asset Partners Ltd, jonne hän siirsi osan omistuksistaan.

Porošenko ei kuitenkaan ole merkinnyt ulkomaisia yhtiöitä presidenttinä omistuksistaan antamiinsa tiedonantoihin. Hän ei myöskään ole luopunut Roshen-yhtiöstä.

Neitsytsaarille rekisteröity yhtiö omistaa Kyprokselle rekisteröidyn CEE Confectionery Investments -yhtiön, joka puolestaan omistaa Hollantiin rekisteröidyn Roshen Europe B.V. -yhtiön.

Nazarbajevin suku

Kazakstanissa Panaman paperit kertovat presidentti Nursultan Nazarbajevin vanhimman tyttären Dariga Nazarbajevan pojasta Nurali Alijevista, joka on omistanut kaksi Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröityä yhtiötä.

ILMOITUS

Nurali Alijevin isä Rahat Alijev toimi muun muassa Kazakstanin veropoliisin päällikkönä sekä maan turvallisuuspalvelun kakkosjohtajana. Samalla hän hankki omistukseensa media-, maatalous- ja pankkialoilla toimineen bisnesimperiumin.

Rahat Alijev joutui kuitenkin presidentti Nazarbajevin epäsuosioon ja pakeni ulkomaille. Hänet pidätettiin Itävallassa Kazakstanin viranomaisten esittämien murhasyytteiden perusteella. Hänet löydettiin helmikuussa 2015 hirttäytyneenä sellistään Wienistä.

Nurali Alijev pysyi ainakin ensi alkuun väleissä isoisänsä kanssa. Hän peri huomattavan osan isänsä bisnesasemista. Lisäksi hänestä tuli Kazakstanin valtiollisen kehitysyhtiön kakkosmies.

Joulukuussa 2014 Nurali Alijev nimitettiin pääkaupunki Astanan apulaispormestariksi. Tuoreimpien tietojen mukaan Alijevin nimi on kuitenkin poistettu Astanan virallisilta nettisivuilta, mikä on johtanut olettamuksiin, että myös hän on joutunut Nazarbajevin epäsuosioon.

Alijevin perhe

Myös Azerbaidžanin presidentin Ilham Alijevin perhe on monipuolisesti edustettuna Panaman papereissa. Hänen puolisonsa Mehriban Alijeva on vuonna 2005 nimitetty johtajaksi panamalaiseen yhtiöön, joka omistaa azerbaidžanilaisen monialayhtiö AtaHoldingin.

Kaksi Alijevin tytärtä on mukana panamalaisessa yhtiössä, jolla on osuuksia Azerbaidžanin kultakaivoksia kehittävissä yhtiöissä. Myös Alijevin sisko on merkitty osakkaaksi yhteen Brittiläisillä Neitsytsaarilla toimivista yhtiöistä.