Lehtikuva/Martti Kainulainen

Miksi ihmeessä yhteisen omaisuuden myynneissä ja pakkolaeissa, niin kuin muissakin tämän hallituksen otteissa, on päätöksenteossa äärimmäisen totalitarismin otteet? Absoluuttisen vallan käyttö demokratiassa ei johda koskaan haluttuun tulokseen.

Tämä ei ole Suomessa koskaan toiminut. Sanelupolitiikkaa näin lavealla otteella Suomessa harjoitti aikoinaan Venäjä. Se johti sisällissotaan ja Suomen itsenäistymiseen. Nyt kytemässä ovat toisenlaiset ”hitaat turvepalot”.

Suomalaisten muisti on pitkä. Esimerkiksi jääkiekossa Venäjän ja Ruotsin voittaminen on tärkeämpää kuin USA:n. Tämä kuvastaa suomalaisuutta. Nykyisen hallituksen toimet ovat sohimista muurahaispesään, jossa asuvat eläkeläiset, duunarit ja opiskelijat.

Hallitus on antanut omistamiensa yhtiöiden rellestää markkinoilla täysin vapaasti, ilman että kestävää ohjauspolitiikkaa olisi noudatettu. Samalla kun toisaalla kannustetaan työntekoon, ei omistaja välitä yhtään esimerkiksi Suomen suurimman yksityissektorin työllistäjän, Postin, toimista. Tämä on kärkiesimerkki kärkihankkeisiin pyrkivän omistajan käytännön toimien vaikutuksista.

Posti on jatkuvasti ykkösenä yt-neuvotteluihin ja irtisanomisiin liittyvissä uutisissa. Posti tehostaa toimintaansa, mutta tekee sen henkilöstön ja lainsäädännön kustannuksella. On täysin vastuutonta, että omistaja ei ota kantaa Postin toimintaan. Myös Viestintävirasto ummistaa korvansa asiassa, vaikka se on valvova viranomainen.

ILMOITUS

Perustelut ovat totta, mutta käytäntö ei. Laki edellyttää viisipäiväistä jakelua, jota Posti ei ole pystynyt toteuttamaan irtisanomisista johtuen vuosikausiin. Samalla Posti ajaa henkilöstön käsittämättömän ahtaalle: jakajat tekevät ylitöitä, asiakaspalvelu on jatkuvasti ruuhkautunut, tyytymättömyys lisääntyy.

Mitä hallitus tekee? Kuunnelkaa ministerien selityksiä eri asioihin. Kaikki heistä puhuvat kansalle etupäässä muuta kuin konkreettisia uutisia. Puhutaan vatuloinnista ja ties mistä mielikuvista.

Hallitusohjelman edellyttämät teot ja johdonmukaisuus puuttuvat hallituksen toimista. Tilalle on tullut laajamittainen ja johdettu populismi. Johtaminen on muuttunut selittämiseksi, sen sijaan että annettaisiin yhteiskunnalle selkeät ohjenuorat, miten toimia.

Sata vuotta sitten suomalaiset tekivät omat rohkeat ratkaisunsa. Nyt ollaan ajamassa suomalaisia samankaltaiseen nurkkaan. Eläkeläiset, työväestö ja opiskelijat ovat jo siellä. Mitä ryhmiä siihen nurkkaan enää mahtuu?

Suomalainen yhteiskunta tarvitsee uusia suuntia selvitäkseen. Miksi niitä ei haeta vahvuuksien kautta sen sijaan, että kutistetaan kilpailuvalttimme minimiin? Suomalainen yhteiskunta kaipaa ratkaisuja, innovaatioita ja voimaantumista lyhytnäköisten ratkaisujen ja tekohengityksen sijasta.

Suomalaiset metsät ovat tästä loistava esimerkki. Metsän uudistuminen kestää 90 vuotta. Mikä vuosimäärä riittää kokonaiselle yhteiskunnalle?