Diego Arguedas Ortiz/IPS

Mahdollisuus säädellä valoa on moninkertaistanut tuotannon.

Ennen maanviljelijäksi ryhtymistään Luis Diego Murillo teki töitä rakennuksilla. Esimiehen palkallaan hän elätti itsensä ja perheensä, mutta työ oli epävarmaa ja paikkakuntaa oli vaihdettava usein.

– Nyt voimme elää yhdessä. Kuka haluaisi tehdä töitä kaukana kotoa? Eikö jokainen halua elää perheensä kanssa? Murillo selittää.

Hän astelee vaimonsa Xinia Solanon kanssa vihreän korianteri- ja salaattimeren keskellä eräänlaisessa kasvihuoneessa. Seinät puuttuvat, mutta viljelmiä varjostaa valtava musta kangas. Se antaa viljelijöille mahdollisuuden säädellä kasvien saaman auringon määrää ja laatua. Verho suojelee satoa tarvittaessa myös rankkasateilta.

Suuremmat sadot ja valikoima

Murillo ja Solano ovat mukana YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n kehittämässä kasvihuonehankkeessa. Vuonna 2013 käynnistynyttä ohjelmaa toteutetaan yhdessä Costa Rican valtion kanssa. Alussa mukana oli vain kuusi perhettä, nyt jo 74.

Varjostettavilla pelloilla viljelijät voivat kasvattaa vihanneksia ympäri vuoden. Sadot ovat kasvaneet suuremmiksi kuin taivasalla, ja valikoima on runsastunut. Esimerkiksi kaali ja parsakaali ovat tulokkaita, jotka menestyvät varjon alla. Viljelyssä on jo 25 lajia.

ILMOITUS

Perheet toimivat yhteistyössä ja pystyvät tuottamaan riittävästi ruokaa omiin tarpeisiinsa. Ylijäämän myynnistä ne saavat myös tuloja. Rahat sijoitetaan yhteisiin hankkeisiin, tavoitteena on perustaa osuuskunta ja ostaa kuorma-auto.

Terveellistä ruokaa köyhillekin

– Kiitos kasvihuoneiden meidän ei tarvitse ostaa ruokaa kaupasta, sanoo Solana. Perheen koti sijaitsee lähellä Los Reyesia, josta on kuuden tunnin ajomatka Costa Rican pääkaupunkiin, San Joséen.

Vaikeapääsyisen alueen asukkaiden ruokavalio on jo kohentunut kasvihuoneiden ansiosta. Bruncan maakunnan 300 000 asukkaasta lasketaan köyhäksi useampi kuin joka kolmas. Paikallisesti tuotetut vihannekset ja hedelmät parantavat myös heidän mahdollisuuksiaan syödä terveellisesti.

FAO:lla on pienimuotoisia kasvihuonehankkeita myös Brasiliassa ja Meksikossa. Järjestön konsultti Guillermo Murillo ohjaa viljelijöitä muun muassa hankkimaan sopivia siemeniä.

– Yksi suurimmista hyödyistä on mahdollisuus saada satoa vuoden ympäri, hän toteaa.

– Aiemmin kuivana kautena marras-toukokuussa aurinko olisi polttanut sadon. Kasvihuoneet ovat kumonneet uskomuksen, jonka mukaan täällä voidaan viljellä vain harvoja lajeja.

Englanninkielinen versio