Lehtikuva/Roni Rekomaa

On taas vuodenaika, jolloin yli 100 000 metsästyskoiraa hylätään tai tapetaan Espanjassa metsästyskauden päätyttyä. Usein koirat kidutetaan kuoliaaksi esimerkiksi hirttämällä, polttamalla elävältä tai hukuttamalla.

Hylättyjen metsästyskoirien kohtalo ei ole paljon parempi. Eläimet joutuvat kärsimään nälästä, kylmyydestä, sairauksista, loukkaantumisista ja ihmisten vainosta.

Samaa pätee muihinkin kodittomiin koiriin, joita EU:ssa on miljoonittain. Kodittomia kissoja lienee vieläkin enemmän kuin koiria.

Mikään EU-laki ei suojele lemmikkieläimiä edes kaikkein raaimmalta kidutukselta tai kaltoinkohtelulta. Eläinten kohtelusta järkyttyneiden kansalaisten kääntyessä EU:n puoleen on vastaus aina se, ettei EU:lla ole toimivaltaa puuttua asiaan.

Koska lakeja kuitenkin on mahdollista muuttaa, on käsittämätöntä, ettei lemmikkieläimiä suojelevaa EU-lainsäädäntöä ole vieläkään saatu aikaan. Eläinten kaltoinkohtelu tuskin on EU:n arvojen mukaista, ja suurin osa EU-kansalaisista haluaa, että eläimiä kohdellaan hyvin. Lemmikkieläimet on pikaisesti saatava EU:n suojelun piiriin.