Kirre Koivunen

Puolalaisen siirtotyöläisen Tomasz Kieruzelin asunto poltettiin. Moni seikka viittaa viharikokseen.

Puolalainen siirtotyöläinen Tomasz Kieruzel heräsi tulipaloon viime joulukuussa aamuyöstä. Kesken olevan tutkinnan nimikkeenä on törkeä tuhotyö. Moni seikka viittaa siihen, että kyseessä on viharikos.

Raumalla tutkintaa johtava komisario Marko Peltonen kertoo maaliskuussa 2016, että tutkintanimikkeenä on törkeä tuhotyö, koska tulipalo vaaransi kymmenien henkilöiden hengen ja terveyden.

Peltonen toteaa, että tekijä ei ole tiedossa, ja tapahtumasta on saatu kovin vähän tietoa. Hän korostaa, että kyseessä on erittäin vakava rikos, ja tutkinta on edelleen avoinna.

Molotovin cocktailista on tullut symboli, joka kuvastaa ihmisten vihaa ja asenteita.

Tomasz Kieruzel kertoo tarinansa

Raumalla asunut Tomasz Kieruzel haluaa kertoa kokemuksestaan, koska hänestä tuntuu, että asiasta vaiettiin ja se on unohdettu. Toimittaja-valokuvaaja Kirre Koivusen haastattelussa tulipalosta selvinnyt Kieruzel kertoo kivusta, vihasta ja onnesta, joka synty tulipalosta selviytymisestä.

Suomessa töissä ollut Tomasz Kieruzel epäilee hänen asuinpaikkansa tuhopolton olleen isku, jollaisia on tehty vastaanottokeskuksiin. Hän pohtii, miksei suomalaisessa yhteiskunnassa puhuta oikeilla sanoilla vakavasta viharikoksesta, jossa on meinannut kuolla ihmisiä.

ILMOITUS

Molotovin cocktailista tullut symboli

Koivunen muistuttaa, että suomalaiset ovat kivittäneet myös Punaisen Ristin työntekijöitä.

– Molotovin cocktailista on tullut symboli, joka kuvastaa ihmisten vihaa ja asenteita. Pelottavinta tässä koko asiassa on se, että äärioikeistolaiset ja natsimieliset saavat toimia rauhassa poliisisaattueiden turvatessa heidän rasistisen mielipidetoimintansa, hän huomauttaa.

Koivunen arveleekin, että osa päättäjistä elää rinnakkaistodellisuudessa.He uskovat kehittämäänsä tarinaan, että oman maan asiat pitäisi saada kuntoon ennen kuin olisi mahdollista auttaa muita.

Tomasz Kieruzelin tarina on luettavissa kokonaan

Kuudes kulma on neljän freelance-naistoimittajan perustama laajoihin juttusarjoihin keskittyvä verkkolehti, joka avautui kesäkuussa 2015. Aluksi keskityimme laajoihin juttusarjoihin, joissa yhtä teemaa käsitellään useasta eri näkökulmasta. Tällä hetkellä Kuudes kulma työstää Namibia 26 v. -juttusarjaa, jossa 6 namibialaista kertoo näkökulmansa nuoreen yhteiskuntaan.