Lehtikuva/Markku Ulander

Vaikka kevät ottikin hieman takapakkia, ei kasvavan ruohon tuoksun kantautumista futisniilojen neniin voi estää. Veikkausliigakausi käynnistyy tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin, mutta jo ennen huhtikuun toista päivää saavat suomifutiksen ystävät nauttia monenlaisista herkuista.

Ja paljonhan on ehtinyt jo tapahtua: Liigacup saatiin viime viikonloppuna päätökseen FC Lahden hoideltua homman kotiin rankkareilla, ja perinteikkäässä Suomen cupissakin on ehditty jo viidennelle kierrokselle.

Kansainvälistä karkkia on tarjolla jo pääsiäisen tienoissa, kun Hans Backen luotsaamat Huuhkajat pääsevät tositoimiin. Harjoitusmaaotteluissa vastaan astelevat Puola ja Norja, ja on oletettavaa, että Backe marssittaa kentälle ykkösmiehistönsä ikään kuin ensimmäisenä katsastuksena syksyllä alkavia MM-karsintoja ajatellen.

Hyökkääjätilanteemme on katastrofaalinen.

Etenkin lauantaina vastassa oleva Puola on erittäin kiinnostava tiimi ja omalle maajoukkueellemme hyvä tason mittari. Kesän EM-kisoihin valmistautuva joukkue koostuu lukuisista eurooppalaisten huippusarjojen pelaajista, suurimpana tähtenään Bayern Münchenin maalipyssy ja EM-karsintojen maalikuningas Robert Lewandowski. Wroclawissa pelattavaan otteluun Suomi lähtee selkeänä altavastaajana, mutta sehän on meille tavannut sopia.

Tiistaina vastaan tuleva Norja taas on selvästi heppoisempi poppoo, joskaan ei kehno sekään. Vuonomaan tämänhetkisestä miesvahvuudesta puuttuvat Ole Gunnar Solskjærin ja John Arne Riisen kaltaiset supertähdet, mutta hyvien eurooppalaisten joukkueiden rivimiehiä löytyy kourallinen. Erityisen kiinnostavaa olisi nähdä Real Madridin reserveissä pelaava, vasta 17-vuotias keskikentän taituri Martin Ødegaard kentällä. Superlupauksesta kuulemme taatusti vielä.

ILMOITUS

Backen joukkuevalintoja tarkastellessa ei voi päätyä kuin yhteen johtopäätökseen: hyökkääjätilanteemme on katastrofaalinen. Teemu Pukki ei sittenkään ole lunastanut häneen asetettuja odotuksia, Joel Pohjanpalo on viime aikoina viihtynyt otsikoissa lähinnä ulkourheilullisista syistä eikä Kasper Hämäläisestä ja viimeisenä rinkiin liitetystä Tim Väyrysestäkään sateentekijöiksi ole. Eero Markkanen ei ole 90 minuutin kunnossa, mutta olisiko mies silti kannattanut nostaa penkille ja kentälle rymistelemään viimeiseksi vartiksi?

Pientä otsan rypistelyä aiheuttavat myös ykkösveskarimme Lukas Hradeckyn ailahtelevat otteet. Muutamissa Eintracht Frankfurtin matsissa on ”Luken” torjunnoissa ollut outoa epävarmuutta, mikä toivottavasti menee luonnollisen kausivaihtelun piikkiin. Hradecky kun on ollut se Huuhkaja-laivan tulppa, jonka irtoaminen hukuttaisi koko paatin.

Tälläkin palstalla on useaan otteeseen toisteltu mantraa, että harjoitusotteluissa tulisi tehdä rohkeita kokeiluja sekä taktiikassa että kokoonpanossa, jotta löydettäisiin paras sabluuna tosipeleihin. Alan kuitenkin kallistua sille kannalle, että tällä hetkellä materiaalimme on niin kapea, että Backen tärkein tavoite tulisi olla juuri tälle parhaalle yksitoistikolle (mahdollisin pienin muutoksin) sorvatun parhaan mahdollisen pelitavan löytäminen ja hiominen. Nyt on mentävä materiaalin ehdoilla.

Maaotteluiden vuoksi brittien ylemmät sarjatasot huilaavat pääsiäisenä, joten vakiorivi koostuu Ykkös- ja Kakkosliigan otteluista. Kierros myös pelataan poikkeuksellisesti maanantaina. Mukavana lisämausteena kohteen kaksi matsi Walsall–Shrewsbury on ilmoitettu siirretyksi, joten merkki arvotaan – ikään kuin rivi ei jo valmiiksi olisi riittävän kimurantti.

Hankalan rivin varmaksi voi kokeilla kohteen 7 vierasjoukkue Bradfordia. Vastustaja Crewe on jo menettänyt pelin sarjassa säilymisen suhteen ja pelaa enää korkeintaan kunniasta. Bradford sen sijaan on yhä mukana tappelussa sarjanoususta. Jouk-kueiden tasoero on miltei sarjataulukon mittainen, joten lätkäistään tähän varma kakkonen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy maanantaina 28.3. kello 16.58. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1(2), 1, 1(2), 1, 1(X), 1(X), 2, 1, 2, 2(1), 2, 2, 2(X).

Viikon väite: Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa. Dundee Unitedin manageri Mixu Paatelainen piruili näyttävästi koko matsin ajan koutsia lämmitelleille vierasjoukkue Dundee FC:n kannattajille, kun United tasoitti pelin aivan loppuminuuteilla. Sinänsä provosoimisesta provosoituminen on joskus ihan paikallaan ja tunteet kuuluvat peliin, mutta seuraavasta derbystä saattaa tulla astetta kuumempi matsi.