Lehtikuva/Jussi Nukari

Uudelle palkansaajajärjestölle tulossa aikalisä?

Terveydenhoitoalan Tehy ilmoitti jäävänsä pois uudesta keskusjärjestöstä. Poliisijärjestöjen Liitto harkitsee hakemista korkeasti koulutettujen Akavaan. Liittopakka uhkaa sekoittua pahasti uuden keskusjärjestöhankkeen myötä.

Osa liitoista harkitsee siirtymistä korkeasti koulutettujen Akavaan, osa miettii jopa villiksi liitoksi ryhtymistä. Lisäksi liittojen sisällä natisee, kun osa jäsenyhdistyksistä ei luota emoliittonsa linjauksiin.

Akavalainen Insinööriliitto on jakautumassa kahtia uuden keskusjärjestön takia. Keskiviikkona Insinöörivaikuttajat perusti Akavan Insinöörit ry:n, joka jatkaa akavalaisena insinöörien liittona, mikäli Insinööriliitto päättää hakea uuden keskusjärjestön jäsenyyttä.

– Tamperelaisista noin 5 000 insinööristä luottamusmieskyselyssä 78 prosenttia ilmoitti, että haluaa jatkaa Akavassa, Akavan Insinöörit ry:n puheenjohtaja Kalle Kiili sanoo.

– Mietimme, voisimmeko liittyä johonkin muuhun akavalaiseen liittoon vai perustaa uuden liiton. Päädyimme jälkimmäiseen, mutta toivottavasti tätä vaihtoehtoa ei tarvitse käyttää.

ILMOITUS

Akavasta uudessa keskusjärjestöhankkeessa oli mukana myös KTK Tekniikan asiantuntijat. Liitto ilmoitti tiistaina irtautuvansa hankkeesta.

SAK:laisissa liitoissa ei ole mietitty irtautumista keskusjärjestöhankkeesta. Päinvastoin, liitot aikovat vahvistaa asemiaan fuusioitumalla. Metallin, Teamin, Paperiliiton ja Puuliiton yhdistämishanke etenee hyvässä hengessä.

Kiire yllätti UK-hankkeen

Liittojen epäilyt ovat saaneet uuden keskusjärjestön ohjausryhmän miettimään aikataulua uudelleen. Tavoitteena on yhä, että liitot tekevät kevään mittaan päätöksensä, lähtevätkö ne mukaan.

– Mietimme 11. huhtikuuta, onko syytä ottaa aikalisä, hankkeen projektipäällikkö Juha Heikkala sanoo.

– Voimavaroja uuden järjestön rakentamiseen ei kenties riitä, kun tähän tuli samaan aikaan monta asiaa, kilpailukykysopimus ja Suomen työmarkkinamallin rakentaminen.

Mikäli irtautuvia liittoja tulee vielä lisää, hanke arvioidaan uudelleen. Mitään minimirajaa ei ole asetettu, kuinka monta liittoa uudessa keskusjärjestössä tulisi olla. Tilannetta arvioidaan Heikkalan mukaan kevään mittaan.

– Joka tapauksessa selvitystyö on päättynyt ja kaikki asiakohdat on ratkottu. Aikaa on kesäkuuhun saakka.

Suhteet kuntoon kaikkiin puolueisiin

Heikkala sanoo ymmärtävänsä liittojen kritiikin, onko uusi keskusjärjestö riittävän uudenaikainen.

Uuden keskusjärjestön on epäilty jatkavan poliittisesti SAK:n linjaa eli sitoutumista työväenaatteeseen.

Heikkala muistuttaa, ettei uusi keskusjärjestö ole katkomassa siteitä puolueisiin, vaan päinvastoin laajentamassa niitä kaikkiin puolueisiin.

– Tietenkin jotkut voivat pelätä, että puoluepolitikointi tunkee läpi historian takia. Tässä on kyse uuden luomisesta. Emme ehkä ole pystyneet kertomaan asiasta riittävän hyvin.