Lehtikuva/Nicolas Maeterlinck

Poliitikoilla on iso vastuu terroritekoihin johtaneiden syiden ratkaisemisessa.

Viime vuoden alussa Pariisissa Charlie Hebdo -lehteä vastaan Pariisissa tehty terrori-isku järkytti syvästi koko Eurooppaa. Kylmäverinen isku koettiin laajasti hyökkäykseksi demokratiaa ja sananvapautta vastaan.

Brysseliin tehty hyökkäysten sarja oli suunnitelmallinen terrori-isku, joka on suunnattu viestiksi koko Euroopalle. Kaupunki symboloi Euroopan unionin keskuspaikkana laajasti eurooppalaisuutta, vaikka eurooppalaisuus on paljon muutakin kuin pelkkä unioni.

Terroritekojen kohteeksi valittiin kohteet keskellä Eurooppaa, Zaventemin lentokenttä ja Maelbeekin metroasema, mikä takasi laajan kansainvälisen julkisuuden. Teoriassa jokainen voi käyttää metroa ja merkittävä joukko ihmisiä lentokenttää. Terroristit hyökkäsivät ihmisten arkirutiineja vastaan.

Valtaosa pakolaisista pakenee sotaa ja suuri osa myös Isisiä, väittivätpä oikeistopopulistit ja muut maahanmuuttajavastaiset mitä tahansa.

Terroristit käyvät psykologista sotaa, jolla kansalaiset ja päättäjät halutaan nostattaa toisiaan vastaan, saada varuilleen ja lietsoa ihmisten välistä vihaa. Ääri-islamilaisen Isis-järjestön tavoite on osoittaa iskuvoimaansa hyökkäämällä siviilejä vastaan. Hyökkäyksellä se haki vastapainoa sotilaallisen voiman menetyksilleen.

Se haluaa myös horjuttaa Euroopan yhtenäisyyttä ja saada Isis-vastaisen koalition vetäytymään Syyriasta. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan Eurooppa ei ole ollut tarpeeksi yhtenäinen tähänkään asti.

ILMOITUS

Eurooppa alkaa muistuttaa suurta sotaleiriä kohonneine terroriuhkaluokituksineen. Uutisten mukaan Ranskan poliisin erikoisjoukot ja panssaroidut ajoneuvot ilmestyivät Pariisin Charles de Gaullen ja Orlyn lentokentille niillä jo aiemmin partioineiden sotilaiden lisäksi. Eri puolilla Eurooppaa kiristettiin turvatoimia mukaan lukien Helsinki-Vantaan lentokenttä.

Toisaalla vartioivat poliisit eri puolilla Eurooppaa vastaanottokeskuksissa pakolaisia. Piikkilanka-aitoja pystytetään maiden rajoille. Ihmisten liikkumavapautta rajoitetaan ja pakotetaan vastaanottokeskuksiin kurjiin oloihin.

Terrorismiasiantuntija Hussein al-Taee vetoaa poliitikkoihin, että nämä eivät omilla kannanotoillaan vahvistaisi Isisin asemaa pelaamalla terroristijärjestön pussiin.

Hänen mukaansa ”Isisin yhtenä pyrkimyksenä on juuri se, että pakolaisten olot Euroopassa vaikeutuisivat ja että pakolaiseksi lähteminen muuttuisi vähemmän houkuttelevaksi”.

Euroopan unioni on onnistunut surkeasti yrittäessään ratkoa pakolaisten muuttoa Eurooppaan. Se ei ole kyennyt vaikuttamaan syihin, mikä tarkoittaisi sotien ja konfliktien ratkaisemista Syyriassa, Afganistanissa ja Lähi-idässä.

Eikä se ole kyennyt ratkaisemaan pakolaisten sijoittamista turvallisesti Eurooppaan.

Eikä se ole kyennyt estämään yhä kasvavaa pakolaisvastaista mielialaa.

Valtaosa pakolaisista pakenee sotaa ja suuri osa myös Isisiä, väittivätpä oikeistopopulistit ja muut maahanmuuttajavastaiset mitä tahansa omassa propagandassaan. Yksi vastenmielisimmistä tahoista on suomalainen meppi Jussi Halla-aho.

Euroopan unionin ja jäsenmaiden pitää katsoa peiliin. Ainoaksi ratkaisuksi ei voi jäädä jo nyt vahvasti ennakoitu tiedustelupalvelujen yhteistyön tiivistäminen terroritekojen estämiseksi.

Ihmisten köyhyyteen, näköalattomuuteen ja puuttuvaan tulevaisuudentoivoon poliitikkojen on haettava ratkaisuja.