Lehtikuva/Dirk Waem

Päätekijän pidätys ei poista terrorismin uhkaa.

Tuoreimpien uutistoimistotietojen mukaan Belgian pääkaupungissa Brysselissä tehdyissä kahdessa terrori-iskussa on kuollut ainakin 26 ihmistä ja loukkaantuneita on ainakin 136. Luvut perustuvat paikallisten viranomaisten antamiin tietoihin.

Iskut tehtiin aamupäivällä Zaventemin lentokentällä ja Maalbekin metroasemalla.

Miksi isku Brysseliin ja miksi juuri nyt?

Guardianin terrorismiin erikoistunut toimittaja Jason Burke pohtii eri vaihtoehtoja: kosto Pariisin terrori-iskujen pääsuunnittelijaksi epäillyn Salah Abdeslamin perjantaisesta pidätyksestä juuri Brysselissä? Merkki siitä, että Abdeslamin terrorisolu toimii yhä? Vai todiste uudesta terrorisolusta?

Tai ei mikään näistä, mutta joka tapauksessa todiste siitä, ettei islamistisen terrorin uhka Euroopassa katoa sillä, että yksittäinen päätekijä pidätetään.

ILMOITUS

Toiseksi Burken mukaan viime päivien tapahtumat osoittavat, että molemmat osapuolet – terrorismin vastaiset viranomaiset ja terroristit – haluavat pitää aloitteen käsissään. Tällöin terroristeille kyse ei ole niinkään kostosta, vaan tarpeesta osoittaa, että he pystyvät edelleen toimimaan.

Tekijät eivät ”yksinäisiä susia”

Abdeslam kertoi kuulustelijoille suunnitelleensa iskua Brysseliin, sanoi Belgian ulkoministeri Didier Reynders sunnuntaina. Abdeslamin jäljiltä löytyi aseita ja merkkejä uudesta solusta, johon mahdollisesti kuului kaksi Pariisin marraskuun iskuihin osallistunutta ja karkuteillä olevaa terroristia.

Burken mukaan uuteen soluun on todennäköisesti kuulunut suuri määrä muitakin, koska Abdeslamilla oli riittävästi aikaa hakea kontakteja pakosalla ollessaan.

Hän kirjoittaa, etteivät islamistiset terroristit Euroopassa ole ”yksinäisiä susia”, vaan merkittävä joukko toistensa kanssa tekemisissä olevia ihmisiä. He jakavat terroristien ääriajattelun tai ovat ainakin valmiita tukemaan heitä perhe- tai ystävyyssiteiden kautta – tai molempien.

Islamistit ajattelevat globaalisti, mutta toimivat lokaalisti, Burke kirjoittaa. Lähes kaikissa viime vuosikymmenten iskuissa Euroopassa paikalliset ihmiset ovat hyökänneet paikallisiin kohteisiin paikallisesti varastoiduilla aseilla ja ammuksilla.