UP/Mika Peltonen

Viikon kysymys

Korkein oikeus on päättänyt olla myöntämättä valituslupaa Helsingin Jakelu-Expertille mainosjakajia koskevassa palkkakiistassa. Kiistassa oli kysymys siitä, voiko yrityksen työntekijöitä edustanut Suomen Mainosjakajien Etujärjestö SME solmia työehtosopimuksia.

Paljonko mainosjakajille pitäisi maksaa, Helsingin Jakelu-Expertit Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mika Kauppinen?

– Uskon, että 6-7 euron välinen tuntipalkka varmasti on kohtuullinen.

Paljonko Helsingin Jakelu-Expertit maksaa jakajilleen?

– Kyllä meidän palkkamme pyörivät hyvinkin 7-9 euron välillä.

ILMOITUS

Perustuuko maksamanne palkka johonkin työehtosopimukseen?

– Toki meillä on voimassa oleva työehtosopimus, jonka mukaan maksamme kappalekohtaisen korvauksen. Äsken kertomani tuntipalkka perustuu tehtyihin mittauksiin.

Kuka teidän firmassa on sopinut asioista työntekijöiden puolesta?

– Suomen mainosjakajien etujärjestö SME.

Miten työnantajien perustama järjestö voi edustaa neuvotteluissa työntekijäpuolta?

– Ei SME mikään työnantajien perustama järjestö ole. Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn Heidi Nieminen on sanonut, että alussa mukana on ollut myös meidän edustajia, mutta nykyisin SME on ihan normaali työntekijäpuolen järjestö.

Onko SME normaali työntekijäjärjestö, PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen?

– Sen ovat perustaneet työnantajan edustajat. Järjestön hallituksessa on muutamia sellaisia ihmisiä, jotka jakavat mainoksia, mutta ovat työnantajalle sopivia.

– En ymmärrä, keiden mainosjakajien etu on, että yhdistys neuvottelee heille surkeat palkat. SME:n edustajat ovat työnantajia tai ainakin heidän valitsemiaan sopivia ihmisiä.

Paljonko mainosjakajalle pitäisi maksaa?

– Meidän sopimuksemme mukaan heidän pitäisi saada 8-9 euroa tunnissa. Se on jonkin verran alle sen, mitä postinjakaja keskimäärin saa.

Saavatko jakajat sen verran?

– Todellisuudessa he saavat usein vain 2-3 euroa tunnilta. Meillä on satojen mainosjakajien palkkalaskelmat, joiden mukaan lajittelusta ja jakelusta maksettava tuntipalkka on 2-3 euroa. Osalla se jää ale tämän, osa saa vähän enemmän.