Lehtikuva/Filip de Smet

Brysselin tiistaisissa terrori-iskuissa lentokentällä ja metroasemalla kuoli ainakin 31 ihmistä ja yli sata loukkaantui.

Brysselin kansainvälisellä Zaventemin lentoaseman lähtöhallissa räjähti noin klo 8 paikallista aikaa (klo 9 Suomen aikaa) muutaman sekunnin välein kaksi pommia.

Belgian terveysministeriön iltapäivällä antaman tiedon mukaan lentokentän iskussa kuoli 11 ihmistä ja 81 loukkaantui, heistä kymmenet vakavasti. Muiden lähteiden mukaan kuolleita olisi 14.

Lähtöhallissa romahti välikatto, ja paljon pölyä ja savua levisi.

Belgian syyttäjänviraston mukaan räjähdykset aiheuttivat todennäköisesti itsemurhapommittajat.

Belgian uutistoimiston mukaan ennen iskuja paikalta kuultiin laukausten ääniä ja arabiankielisiä huutoja.

ILMOITUS

Yleisradioyhtiö VRT kertoi, että kuolleen hyökkääjän viereltä löydettiin rynnäkkökivääri. Yksityisen tv-kanavan VTM:n mukaan paikalta löytyi myös räjähtämätön pommivyö.

Metroasemalla ainakin 20 kuollutta

Lentoasemaiskun jälkeen tapahtuneessa räjähdyksessä Brysselin Maalbeekin metroasemalla kuoli Brysselin pormestarin Yvan Mayeurin mukaan ainakin 20 ihmistä. Iskussa loukkaantui yli 100 ihmistä, joista 17 vakavasti.

Matkustajat evakuoitiin metroasemalta ja koko metroverkko suljettiin.

Maalbeekin metroasema sijaitsee lähellä EU-kortteleita. EU:n komissio on käskenyt kaikkia työntekijöitään pysymään joko EU-rakennuksissa tai kotonaan.

Iskut tapahtuivat neljä päivää sen jälkeen kun Pariisin marraskuun terrori-iskujen pääepäilty Salah Abdeslam oli pidätetty Brysselissä.

Toistaiseksi kukaan ei ole ottanut vastuuta iskuista.

Liikenne katkaistiin

Brysselin lentokenttä on ollut iskujen jälkeen suljettuna, samoin Brysselin koko metroverkko ja kaikki kaupungin museot.

Kaikki Brysseliin suuntautuneet lennot on ohjattu muualle. Brysselistä lähtevät ja sinne suuntautuvat kansainväliset junavuorot on peruutettu.

Belgian sisäministerin Jan Jambonin mukaan Belgia on ollut Abdeslamin pidätyksestä lähtien korkeimmassa valmiustilassa.

Myös Ranska on nostanut valmiustilaansa. Maan hallitus piti hätäkokouksen.