Lehtikuva/Kalle Parkkinen

Eduskunta-avustaja Terhi Kiemungin jatko ratkeaa pääsiäisen jälkeen.

Perussuomalaiset on sallinut rasistista älämölöä siitä asti, kun puheenjohtaja Timo Soini värväsi nyky-Suomen ensimmäisen julkirasistin eduskuntaehdokkaaksi. Uusnatsien kanssa seurustelusta on sentään joutunut niin sanotusti harjatuksi eli pariksi kuukaudeksi jäähylle eduskuntaryhmästä, mutta rasismi on kuitattu muutaman äänen varavaltuutettujen mölinäksi, jota ei ole tarpeen kommentoida.

Palmusunnuntaina raja saattoi tulla vastaan. Kansanedustaja Lea Mäkipään eduskunta-avustaja Terhi Kiemunki ihmetteli Facebookissa virpomassa käyneitä ”muslimipenskoja” ja harmitteli, ettei hänellä ollut heille kondomeja.

Puolue yritti aluksi kiemurrella tästäkin kohusta niin kuin eduskunta-avustajan ja piirihallituksen varapuheenjohtajan tekemiset eivät sille mitenkään kuuluisi. ”Tästä #virpojat asiasta saa nyt Terhi Kiemunki vastata itse, puolue ei tätä puhetta puolusta”, twiittasi puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sunnuntaina ja Timo Soinilla ei ollut tuttuun tyyliinsä senkään vertaa sanomista.

Tätä ei voi harjata maton alle

Tällä kertaa jupakka saattaa kuitenkin kaatua myös puolueen syliin. Sanallinenkin lasten kimppuun käyminen ylitti jonkin rajan, jota edes perussuomalaiset ei voi harjata maton alle piiloon.

Rajan ylittymisestä kertovat puolueen omassa Facebook-keskustelussa nähdyt rivijäsenten ja kannattajien kommentit. Mutta Kiemunki kuohuttaa myös pääsiäislomalla olevia kansanedustajia. Kansanedustaja Tiina Elovaara vetoaa Ylen mukaan puoluehallitukseen, jotta Kiemunki erotetaan kaikista luottamustoimista. Kiemunki putosi puoluehallituksesta vasta pari viikkoa sitten.

ILMOITUS

Kansanedustaja Lea Mäkipää sanoi maanantaina STT:lle tuomitsevansa avustajansa kirjoituksen muslimilapsista, mutta odottavansa, kunnes Pirkanmaan piiri on käsitellyt asiaa huhtikuun alussa. Mäkipää ei ole päättänyt, saako Kiemunki potkut. Eduskunnan pääsiäistauon takia asia ei etene tällä viikolla.

Hyytävä alku rasismin vastaiselle viikolle

Rajat kiinni -aktiivisuudestaankin tunnetun Kiemungin kirjoituksiin liittyy tavanomaista suurempi lataus, koska maanantaina alkoi Rasismin vastainen viikko. Paljon huomiota ja sympatiaa on herättänyt Ylen aamu-tv:ssä haastateltu 11-vuotias Etelä-Afrikasta Suomeen adoptoitu Valtteri Saarinen, joka kertoi, että ”minua haukutaan neekeriksi ja kakaksi tai kakanväriseksi. Nekruksi ja kaikkea semmoista”.

– Nimittely ei tunnu hyvältä ja se on vähän ahdistavaa. Sitä on tapahtunut sen verran useasti, ettei siitä jaksa enää välittää.

Rasisminvastaista viikkoa kampanjoi Suomen Punainen Risti. SPR:n monikulttuurisen toiminnan suunnittelija Hanna Holm Helsingin ja Uudenmaan piiristä piti MTV3:n haastattelussa vahingollisimpana sellaista vihapuhetta, ”joka tulee korkealta taholta kuten tässä tapauksessa hallituspuolueesta”.

– Vaikka puoluejohto selittäisi mitä asiasta, tulee se riveistä kuitenkin.

Terhi Kiemunki pahoitteli sanojaan maanantaina. Liian myöhään, sanoi SPR:n Hanna Holm.