Lehtikuva/Vesa Moilanen

Moni ala käynnistelee jo neuvottelujaan.

Kilpailukykysopimuksen mukaiset neuvottelut on päätetty aloittaa monilla aloilla sen jälkeen, kun SAK:lainen Palvelualojen ammattiliitto PAM päätti viime viikolla osallistua neuvotteluihin.

Esimerkiksi Teollisuuden ammattiliitto TEAM päätti käynnistää neuvotteluprosessin kaikilla sopimusaloillaan heti sen jälkeen, kun PAM oli ilmoittanut mukaantulostaan.

TEAMin ammattiosastoilta oli pyydetty esityksiä työehtoneuvotteluihin eiliseen maanantaihin mennessä.

– Sopimusalakohtaisissa neuvotteluissa voidaan tehdä yhteisesti sovittavia tes-muutoksia, mutta niillä ei saa olla kustannusvaikutuksia, TEAMin neuvottelupäällikkö Toni Laiho muistuttaa.

Kriisilausekkeen muotoilu on tärkeä

Laihon mukaan tulevien neuvottelujen vaikeimmat asiat ovat 24 tunnin työajan pidennys ja kriisilauseke. Laiho sanoo, että TEAMissa tullaan seuraamaan hyvin tarkasti yritysten tekemisiä tänä keväänä, koska kilpailukykysopimus syntyi kipurajoilla.

ILMOITUS

– Yritysten pitää nyt kantaa vastuunsa konkreettisilla teoilla. Niiden on nostettava yt-neuvottelujen, irtisanomisten ja lomautusten kynnystä ja otettava henkilöstö mukaan tuottavuustyöhön. Jos toisin tapahtuu, se varmasti näkyy neuvottelupöydissä ja otetaan huomioon, kun neuvottelutulosta toukokuussa puntaroidaan.

Kriisilauseke on tärkeä myös akavalaiselle Ylempien toimihenkilöiden YTN:lle.

– Kriisilauseke on muotoiltava sillä tavalla, että sitä ei voida käyttää kilpailun vääristämisen välineenä.

Kaupin mielestä kriisilausekkeen käytön tarve pitää todeta yhdessä palkansaajien kanssa.

– Eihän työnantaja voi vain yksipuolisesti ilmoittaa, että nyt meillä on kriisi.

Pelisäännöt paikalliselle sopimiselle

YTN:n hallitus asettaa viralliset neuvottelutavoitteensa huhtikuun alkupuolella.

Tavoitteita on toiminnanjohtaja Heikki Kaupin mukaan valmisteltu jo pitempään.

– Siinä jää vielä monenlaista neuvoteltavaa paikallisesti. Lähtökohtaisesti asennoidumme sillä tavalla, että paikallinen sopiminen voi olla ihan hieno juttu, kunhan neuvotteluasema on tasapuolinen.

YTN aikoo Kaupin mukaan laatia työnantajille esityksen, minkälainen sopimus paikallisesta sopimisesta olisi hyvä. Tärkeää on, että sopimukset tehdään luottamusmiehen kanssa.

– Ei tässä mitään hirvittäviä vallankumouksia olla tekemässä, koska tulevat sopimukset ovat loppujen lopuksi sisällöiltään aika niukkoja. Sopimusta on päätetty jatkaa vuodella ja palkat pysyvät ennallaan.

Uutta on Kaupin mukaan oikeastaan vain se, että paikallisen sopimisen soveltamiselle tehdään pelisäännöt.