Jussi Joentausta

Vasemmistonaiset tukee kansalaisaloitetta, joka toteutuessaan lisää naisparien lasten tasa-arvoa.

– Naisparin lapsesta tulee tasavertainen eri sukupuolta olevien perheeseen syntyvän lapsen kanssa. Nykyisin naisparin, jolle syntyy yhteinen lapsi, on tehtävä kallis ja aikaa vievä perheen sisäinen adoptio, jotta toinenkin äiti olisi virallisesti lapsensa vanhempi, perustelee Vasemmistonaisten puheenjohtaja Saila Ruuth.

Äitiyslakialoitteen tarkoituksena on, että kahden naisen perheeseen yhdessä hedelmöityshoidon avulla syntynyt lapsi saa jo ennen syntymäänsä molemmat äitinsä virallisiksi vanhemmikseen.

– Äitiyslain säätäminen ei maksa mitään vaan päinvastoin, tässä on keino säästää rahaa byrokratiaa keventämällä ja aidosti purkamalla tarpeeton normi, huomauttaa Ruuth.

Äitiyslaki on yksinkertainen uudistus

Jopa puoli vuotta kestävän perheen sisäisen adoptioprosessin aikana lapsella on nykyisin vain yksi juridinen vanhempi. Tosiasiallisia vanhempia on kaksi.

ILMOITUS

Pitkä ja tarpeeton adoptioprosessi tekee lapsen asemasta turvattoman. Äitiyslaki koskee vain tilanteita, joissa lapsen isyyttä ei voida vahvistaa.

– Laki ei estä kenenkään isyyttä tai vie lapselta oikeutta isään. Äitiyslaki on yksinkertainen uudistus, joka ei vie keneltäkään mitään vaan pelkästään lisää tasa-arvoa, Ruuth huomauttaa.

Vasemmistonaiset haastaa kaikki naisjärjestöt mukaan keräämään nimiä aloitteeseen.

Kansalaisaloitteen äitiyslaista voi allekirjoittaa verkossa: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1669