Lehtikuva/Thierry Charlier

EU:n komissio kiistää kampanjaryhmän väitteen.

Kampanjaryhmä Corporate Europe Observatory (CEO) kertoo saaneensa haltuunsa asiakirjan, joka sen mukaan paljastaa Yhdysvaltain saavan neuvoteltavassa vapaakauppasopimuksessa (TTIP) eräänlaisen veto-oikeuden Euroopan unionin lainsäädäntöön. Asiasta kertoo brittilehti The Independent.

Kyseessä olisivat CEO:n mukaan asiat, joissa valmisteilla on esimerkiksi kuluttajia tai ympäristöä suojaavaa sääntelyä.

CEO:n mukaan sopimus antaisi Yhdysvalloille oikeuden puuttua EU-lakeihin silloin kun ne ovat komission valmistelussa. Yhdysvaltain intresseille haitalliset esitykset voitaisiin torpata jo ennen kuin ne menevät europarlamentille ja myös jäsenvaltiot ohitettaisiin tässä prosessissa.

CEO:n tutkija Kenneth Haar sanoo Independentille, että myös suuryritykset pystyisivät dokumentin mukaan vaikuttamaan EU-lakeihin jo ennen kuin ne viedään komissiosta parlamentille.

Independentin mukaan EU:n komission tiedottaja sanoo, että CEO:n esittämät väitteet ovat perättömiä ja täysin vääriä. Hänen mukaansa sääntelyä koskevat TTIP:n kohdat julkaistaan pian.

EU:n ja Yhdysvaltain välillä meneillään olevat neuvottelut TTIP-vapaakauppasopimuksesta on käyty suurimmaksi osaksi julkisuudelta piilossa.

The Independentin juttu