Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

SAK:n ja STTK:n yhdistymisen vieminen maaliin hallituksen työmarkkinoilla liikkeelle sysäämässä turbulensissa ottaa koville.

Kovat paineet ammattiyhdistysliikettä kohtaan heiluttavat jo pitkään vireillä ollutta SAK:n ja STTK:n yhdistymistä. On kuitenkin vaikea uskoa, että koko hanke haudattaisiin. Uusin epäily syntyi STTK:n liittojen tällä viikolla käymien keskustelujen tultua julkisuuteen.

STTK:n liitoista Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo on kommentoinut Helsingin Sanomille, että ”näillä eväillä se ei synny”. Hän vetoaa vanhoihin toimintatapoihin. Hän tulkitsee myös PAMin hallituksen kielteistä päätöstä yhteiskuntasopimukseen etujen ulosmittausyritykseksi.

Nämä perustelut sopivat tähän tilanteeseen. Kaikkia palkansaajia enemmän tai vähemmän kurittavan kilpailukykysopimuksen kaatajaksi on leivottu PAMia.

Suurempi syy saattaa piillä siinä, että STTK:n julkisen puolen liitoissa pelätään näiden työntekijöiden joutuvan erityisesti Sipilän hallituksen kurituksen kohteeksi, mikäli kilpailukykysopimukseksi ristittyä sopimusta ei synny. Nyt on huono ajankohta pistää hynttyyt yhteen, kun kaverien solidaarisuutta epäillään.

Työntekijöistä itsestään riippumatta näyttävät pienipalkkaiset, naisvaltaiset alat joutuvan vastakkain. Tämä ei voi olla heijastumatta keskusjärjestöjen yhdistymiseen, vaikka tämä pitkällä aikavälillä nähtäisiin edunvalvonnan kannalta tehokkaaksi.

ILMOITUS

STTK:sta ei näillä näkymin näytä löytyvän enemmistöä STTK:n lopettamiselle. Hyvin todennäköisesti otetaan aikalisä eikä ovia suljeta kokonaan. Keskusjärjestöjen yhdistymisen tavoitteena oleva edunvalvonnan vahvistamisen tarve ei katoa.

Päinvastoin edunvalvonnan tärkeys on korostunut Sipilän porvarihallituksen aikana. Vajaan vuoden aikana hallitus on tuonut pöytään pakkolait ja sen korvaavan yhteiskuntasopimuksen sekä paikallisen sopimisen.

Kaikki nämä hankkeet ovat murentamassa ay-liikkeen asemaa. Työajoista ja palkoista sopiminen työpaikoilla on ollut hallituksen ja etenkin kokoomuksen keskeinen tavoite. Tämä olisi iso rakenteellinen muutos neuvottelujärjestelmään.

Ay-liike on pitänyt tässä pintansa, jopa niin hyvin, että kokoomuksen puheenjohtajan, valtionvarainministerin Alexander Stubbin asema horjuu puoleen puheenjohtajana. Hän ei ole onnistunut tavoitteessaan porvarihallituksen tuesta huolimatta.

Tällä hetkellä on huonoin mahdollinen ajankohta uuden keskusjärjestön loppusuoralle. Nyt kilpailukykyneuvotteluista johtuvat tunteet ovat pinnalla joka taholla. Se kuuluisa aikalisä saattaa olla nyt erittäin perusteltu.