Lehtikuva/Jussi Nukari

SAK:laisen Metalliliiton vaalit käynnistyvät perjantaina 18. maaliskuuta postiäänestyksellä. Kesäkuussa pidettävään liittokokoukseen tavoittelee edustajapaikkaa kaikkiaan 1 155 ehdokasta. Liittokokoukseen valitaan 422 edustajaa.

Neljän vuoden takaisissa vaaleissa sosialidemokraatit saivat 61,7 prosenttia ja vasemmistoliittolaiset 36,5 prosenttia äänistä.

Keskustalaisia liittokokoukseen valittiin kaksi samoin kuin Suomen kommunistisen puolueen edustajia. Valtiollisten vaalien jytky ei toistunut liittovaaleissa, sillä perussuomalaiset saivat Metallin liittokokoukseen vain yhden edustajan.

Myös tällä kerralla demarit ja vasemmistoliittolaiset ovat vahvoilla jakamassa valtaa maan suurimmassa teollisuusliitossa. Sosialidemokraattien ja sitoutumattomien Metallin yhteistyön vaaliliitolla on asettaa vaaleihin 660 ehdokasta. Vasemmistoliittolaisten ja sitoutumattomien Metallin Vaikuttajien vaaliliitolla on ehdokkaita 489.

Keskustan ja sitoutumattomien vaaliliitto asettaa neljä ehdokasta ja Metallin perussuomalaiset kaksi ehdokasta. Lisäksi valeissa on ehdolla yksi vaaliliittoihin kuulumaton ehdokas.

ILMOITUS

Tällä kerralla kommunistien SKP ei aseta ehdokkaita Metallin vaaleihin.

Aktiivisuus nousussa?

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto odottaa suurempaa äänestysvilkkautta kuin viime vaaleissa, jolloin se oli 44,2 prosenttia.

– Vaikka se oli hyvää liittovaalitasoa, on aina pettymys, kun äänestysvilkkaus jää alle 50 prosentin.

Aalto uskoo, että työmarkkina-asioiden runsas julkisuus valtakunnanpolitiikassa lisää kiinnostusta myös liittovaaleja kohtaan.

Metallin vaalit ovat kolmivaiheiset. Perjantaina esivaalina käynnistyvä postiäänestys päättyy 1. huhtikuuta. Ensimmäistä kertaa käytössä oleva sähköinen äänestys alkaa niin ikään perjantaina ja päättyy 28. maaliskuuta.

Varsinainen uurnavaali järjestetään työpaikoilla ja ammattiosastoissa 10. – 12. huhtikuuta.

Metalliliiton liittokokous pidetään 22. – 25. toukokuuta Tampereella. Liiton omien asioiden lisäksi liittokokous ottaa kantaa SAK:laisten teollisuusliittojen fuusiohankkeeseen sekä uuden keskusjärjestön perustamiseen.