Lehtikuva/Jouni Turunen / Karjalainen

Toinen totuus Itä-Suomen yliopiston ”käsirysystä”.

Pääministeri Juha Sipilän vierailu Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella maanantaina muuttui tiedotusvälineiden mukaan käsirysyksi. Itä-Suomen Vihreän Vasemmiston (Iviva) tästä ei ollut lainkaan kysymys. Käsirysy tarkoittaa sanakirjan mukaan tappelua tai nyrkkitappelua, mutta Ivivan selonteon mukaan mielenilmauksessa ei käytetty väkivaltaa.

Itä-Suomen Vihreä Vasemmisto kertoo halunneensa kannustaa opiskelijoita kokoontumaan yhteen ja näyttämään tyytymättömyytensä pääministerille, joka yhdessä muiden ministerien kanssa on vastuussa koulutuspetoksesta. Petoksella järjestö viittaa viime kevään Koulutuslupaus-kampanjaan, jossa annetut lupaukset on nyt petetty.

Itä-Suomen Vihreä Vasemmiston mukaan mielenilmaukseen osallistui satoja opiskelijoita osoittamaan turhautumisensa ”hallituksen valheisiin ja leikkauspolitiikkaan”. Järjestö kertaa maanantain tapahtumia niin, että ala-aulaan järjestäytyneet mielenosoittajat siirtyivät yläkertaan kuultuaan pääministerin livahtaneen paikalle takaovesta.

”Ainoastaan passiivista vastarintaa”

”Tapahtumien kulusta on annettu mediassa väärä kuva kertomalla, että opiskelijat olisivat aiheuttaneet käsirysyn pyrkimällä saliin. Todellisuudessa itsenäinen ryhmä opiskelijoita oli ilmoittautunut seminaariin etukäteen ja kävellyt saliin muiden vieraiden kanssa.”

”Sipilän aloitettua puheensa nämä opiskelijat nousivat ylös ja huusivat ennalta sovittuja sloganeita. Tämän jälkeen heidät poistettiin salista. Kun järjestysmiehet avasivat salin ovet heittääkseen sisällä olleet ulos, osa opiskelijoista pyrki pitämään ovia auki, jotta pääministeri kuulisi toistasataapäisen ryhmän viestin”, jatkaa Iviva.

ILMOITUS

Sen mukaan mielenosoittajat eivät käyttäneet väkivaltaa, vaan he tekivät ainoastaan passiivista vastarintaa yliopiston vahtimestarien poistaessa heitä salista.

”Pääministerin kuunneltava myös kritiikkiä”

”Käsirysystä tai vaaratilanteista ei missään vaiheessa ollut kysymys.”

”Ainoa vaaratilanne tapahtui ulkona seminaarin loputtua. Tällöin kolmenkymmenen opiskelijan ryhmä odotti pääministeriä Carelian ovilla. Kun pääministeri lopulta poistui toisesta ovesta, poliisiautot ajoivat aggressiivisesti poistumisovelle juoksevien mielenosoittajien eteen. Samalla poliisi kaatoi yhden opiskelijan maahan.”

Itä-Suomen Vihreä Vasemmisto summaa, että mielenilmauksen tavoite oli kertoa pääministerille, mitä mieltä opiskelijat ovat koulutukseen kohdistuvista leikkauksista.

”Pääministerin tehtävä on kantaa vastuu tekemästään politiikasta ja kohdata sekä kuunnella myös kritiikkiä, jota hallituksen tekemä politiikka saa aikaan. On ikävää, että ainoa tapa tulla kuulluksi on huutaa niin kovaa kuin pystyy.”