Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Viime perjantaina noin 700 traktorin marssi körötti Helsingin senaatintorille ilmaisemaan huolensa omasta ja suomalaisen maanviljelyksen tulevaisuudesta.

Oliko vaikea saada väkeä liikkeelle MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila?

– Vielä alkuviikosta ei tiedetty lähteekö väki liikkeelle ja Senaatintorille pyydetyt ministeritkin valittelivat aikataulukiireitään.

– Kun ilmoittautujien määrä alkoi viikon mittaan vyörynomaisesti paisua, myös ministereiden kiireet hellittivät. Kolme ministeriä ilmoitti tulevansa oikein mielelläänkin paikalle.

Miten mielenosoitus sujui?

ILMOITUS

– Mielenosoitus oli hallittu ja järjestäytynyt, olemme todella tyytyväisiä. Ihmiset käyttäytyvät hyvin, niin mielenosoittajat kuin yleisökin.

Oliko etukäteen epäilyksiä, ettei niin olisi?

– Esiintyi pientä painetta laittaa paikalle tuotuja heinäpaaleja tuleen.

– Viljelijöillä oli kova tarve päästä kertomaan ahdingostaan. Paine oli kova ja meitä vannotettiin sanomaan hyvin reippaasti viljelijöiden mielipide tilanteesta. Ja reippaasti kyllä sanottiinkin.

Kuinka kansalaiset ottivat traktorimarssin vastaan?

– Erityisesti lämmitti, että kuluttajat tuntuivat olevan viljelijöiden tukena. Oli hieno hetki, kun traktorit lähtivät ajamaan pois mielenosoituksesta pitkin Mannerheimintietä, niin matkan varrella helsinkiläiset taputtivat ja näyttivät peukkua.

Entä tulokset?

Maataloustukien maksatusten alituisista myöhästymisistä suivaantuneet viljelijät vaativat ”Tenholalle tennaria”. Ja pian ministeriö otti Maaseutuviraston käsiohjaukseen ja ylijohtaja Leena Tenhola laitettiin syrjään maataloustukien maksatukseen liittyvistä tehtävistä. Onko asia sillä reilassa?

– Maataloustukien maksatuksissa on ollut pitkään viivästymisiä ja nyt oli korkea aika tehdä asialle jotain. Jos ei johtaja kanna vastuuta, niin kuka sitä kantaa?

– Tämä oli yksi pieni asia viljelijöiden suuressa huolessa. Se oli kuitenkin osoitus, että asioita ruvetaan ottamaan tosissaan.

Mitä pitäisi tapahtua mielenosoituksen jälkeen?

– Tarvitaan nopeita toimenpiteitä. Tiloilla on akuutti kassakriisi päällä. Pitäisi ostaa tuotantopanoksia ja päättää tulevan kesän viljelyksistä.

– Tähän akuuttiin kriisiin tarvitaan pikaista valtion hätäapulainoitusta.

Tuntuuko siltä, että menestyksekkään marssin jälkeen suomalaista maanviljelijää kuunnellaan Helsingissä vallan kammareissa?

– Toivotaan niin. Kuluttajat ainakin arvostavat suomalaista ruokaa.

– Helsingin poliisikin sanoi, että tämä oli miellyttävin mielenosoitus, jossa ovat koskaan olleet. Heinäpaalitkin jäivät polttamatta ja ratsupoliisien hevoset söivät heinät.