Maanantaina päättyneessä shakin naisten MM-ottelussa ennakkosuosikki Hou Yifan (elo 2 667) voitti Maria Muzutsukin (2 563) pistein 6–3. Yli ”sata pinnaa parempi” Yifan hoiti tittelinsä takaisinvaltauksen tyylillä ja rutiinilla. Viime vuonna pelattuun cup-muotoiseen MM-turnaukseen Yifan ei osallistunut.

Kotikentällään Ukrainassa pelannut Muzutsuk antoi Yifanille kelpo vastuksen, mutta tiukoissa paikoissa kiinattaren vahvemmuus ja varmuus ratkaisivat ottelun hänen hyväkseen.

Hou Yifan voitti yhdeksästä pelistä numerot kaksi, kuusi ja yhdeksän, jossa Muzutsuk oli pakotettu pelaamaan voittoa mustilla väreillä. Kun Yifanille vielä riitti pelistä tasapeli otteluvoiton varmistamiseen, tulos 1–0 Yifanille ei ollut yllätys. Vahvempi pelaaja voitti. Etenkin tiukoissa momentumeissa kiinattaren hermot ja arviointikyky osoittivat laatunsa.

Ensimmäisen pelin päätyttyä tunnustelevaan tasapeliin toisessa alkoi tapahtua: Muzutsuk vastasi Yifanin espanjalaiseen avaukseen niin kutsutulla avoimella muunnelmalla, jossa valkeilla pelannut kiinatar oli koko ajan vähän, mutta riittävästi edellä voittaen kepeän oloisesti.

Nettipalvelin Chessbasessa peliä analysoinut Adrian Mihaltsitsin totesi Yifanin 26. siirron sisältävän ”tyypillistä kiinalaista epätavallista taktiikkaa”. Hassunhauska shakki-antropologinen havainto?! Ehkäpä, ja miksei hyvä vinkkikin: stereotyyppinen ajattelu ei aina avaa asemia pelissä, tuskin elämässäkään…

ILMOITUS

2–0 -johdossa Yifanin oli helppo passailla viimeiset kolme peliä. Maria Muzutsukin kova yritys ei saanut palkintoa.

Yhdeksäs ja viimeinen peli jäi muodollisuudeksi: Muzutsuk pelasi mustilla sisilialaista puolustusta, muttei pystynyt kärjistämään asemaa, saati saamaan etua. Hou Yifan voitti pelin, ottelun ja maailmanmestaruuden.

Yifanin ylivoimaisuudesta naisshakissa ei ole epäilystä. Tulevaisuuden turnauksien suhteen ehkä mielenkiintoisin kysymys on, jatkaako Yifan titteleiden keruuta vai tekeekö hän ’Judit Polgarit’? Unkarilainen 80-luvun ihmelapsihan jätti naisten MM-ottelut varhain sisaruksilleen ja siirtyi poikien hiekkalaatikolle. Vähän vaikea Wijk aan Zeen turnaus todisti Yifanin olevan maailmanluokan pelaaja, ei ”pelkkä naisten mestari”.