Lauri Hannus

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen arvioi sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen todennäköisesti nousevan entisestään niissä malleissa, joilla sote-palveluita on esitetty uudistettaviksi.

Maakunnat eivät ole saamassa verotusoikeutta, vaan valtion on uudistuksen selvitysryhmän väliraportin mukaan tarkoitus rahoittaa palvelut.

– Maakunnilla olisi raportin esittämän mallin mukaan vastuu siitä, että kaikki perustuslain edellyttämät palvelut järjestetään, mutta ei verotusoikeutta. Kun samaan aikaan tavoitteena on säästää kolme miljardia euroa, on syytä epäillä, että palveluiden käyttäjät maksavat erotuksen, Pekonen sanoo tiedotteessa.

Hän vaatiikin hallitusta kertomaan selkeästi, mistä miljardisäästöt on tarkoitus ottaa. Asiakasmaksujen korotusten ja lääkekorvausten pienentämisen vaikutukset näkyvät Pekosen mukaan jo perusterveydenhuollossa. Esimerkiksi pitkäaikaissairaat ovat peruneet kontrolliaikojaan, ja vakavatkin muutokset terveydentilassa voivat jäädä huomaamatta.

Väliraportissa esitetyt mallit asettavat Pekosen mukaan näin myös maakuntien aidon itsehallinnon ja lähidemokratian toteutumisen vaakalaudalle. Hallituksen tavoitteleman ”valinnanvapauden” taso vaihtelee mallikohtaisesti, ja Pekonen moittii lompakon paksuuden jatkossa säätelevän palveluiden saatavuutta.

– Pahin kauhukuva onkin se, että asiakasmaksut nousevat kaikilla, mutta palvelut heikkenevät, tai vain osalla on mahdollisuus valita. Tämä ei ollut ollenkaan sote-uudistuksen alkuperäinen tarkoitus.