UP/Mika Peltonen

TP:n pääsihteeri Kokko: Palkkamalli saattaa lisätä painoarvoamme.

Kahdeksaatoista ammattiliittoa edustava Teollisuuden palkansaajat TP valmisteli koordinoitua liittokierrosta jo ennen kuin esitys kilpailukykysopimukseksi hyväksyttiin. Sittemmin kahta vaille kaikki TP:n jäsenliitot ovat lupautuneet neuvottelemaan esityksen mukaisesti.

TP:n pääsihteerin Ismo Kokon mukaan suunnitelmat koordinoidusta liittokierroksesta liittyivät ajatukseen, että vientialat joutuisivat joka tapauksessa kantamaan jatkossa aiempaa suurempaa vastuuta tulevista palkkaratkaisuista.

– Hetken näytti siltä, että tällainen olisi mahdollista jo ensi syksynä. Varauduimme mahdollisuuteen, joka on jatkossa edessä joka tapauksessa.

Jatkossa TP tulee Kokon mukaan vähintään koordinoimaan sopimustoimintaa yhdessä jäsenliittojensa kanssa.

– Hallituksemme päätti vasta tämän vuoden puolella, että otamme asiassa aktiivisen roolin ja käynnisti työn sopimuspoliittisessa työryhmässä. Asia tulee ratkaistavaksi keskeisten viennin liittojen kesken, siis molemmin puolin pöytää.

ILMOITUS

Neuvotteluissa esitetty palkkamalli tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki palkankorotukset määräytyisivät vientialojen sopimusten mukaan. Kokko ei uskalla vielä arvioida lisääkö malli teollisuusliittojen painoarvoa.

– Ainakin painoarvo pysyy entisenlaisena. Toivottavasti se lisääntyy, koska viennistä elävässä pienessä taloudessa sen pitääkin mennä näin. Ei meillä oikein voida ylittää sitä palkanmaksukykyä, joka viennin kautta tulee.

Jotakin hyvä, jotakin ikävää

Kokon mukaan esityksessä kilpailukykysopimukseksi on hyvää ja ”vähemmän hyvää”.

– Jos pystymme sopimaan asioista isommalla joukolla ja välttämään rankan liittokierroksen ensi syksynä, se on kokonaisuuden kannalta hyvä asia. Sisällöstä ei välttämättä juuri positiivista löydy, Kokko tuhahtaa.

Esityksen ikävimpinä asioina pääsihteeri pitää työnantajien sivukulujen siirtämistä palkansaajille ja työajan pidentämistä.

Neuvotteluista ulos jäänyt palvelualojen PAM on vaatinut hallitukselta veronkevennyksistä faktaa pöytään, ennen kuin se on valmis tulemaan mukaan. Teollisuuden palkansaajat eivät ole tällaisia ehtoja esittäneet.

– Meidän puolella tietä näyttää se, mihin suuntaan nämä tes-neuvottelut lähtevät kulkemaan. Siellä nämä asiat viime kädessä ratkaistaan. Ei meillä ole erikseen veronkevennyksistä puhuttu, mutta kun hallitus on ne jo ohjelmassaan luvannut, niin totta kai niiden pitää tulla. Se on ihan perusedellytys.

Kokko ei ymmärtäisi tilannetta, jossa hallitus menisi ja rikkoisi omaa hallitusohjelmaansa.

– Tämä on neuvottelutilanne ja mukana on ehkä vähän taktiikkaakin. Kun kolme osapuolta neuvottelee, niin totta kai hallituskin varmasti miettii omalta osaltaan, miten he saavat tästä parhaan lopputuloksen. Sillä puolella neuvottelutaktiikka voisi ehkä vähän välttää.