Lehtikuva/Felix Kastle

Äärioikeistolainen populistipuolue AfD, Vaihtoehto Saksalle, sai kymmenettuhannet aikaisemmin äänestämättä jättäneet vaaliuurnille.

Parhaiten AfD menestyi Sachsen-Anhaltissa: 24,2 prosenttia ja 24 paikkaa. Myös Baden-Württembergissä (15,1 prosenttia) ja Rheinland-Pfalzissa (12,6 prosenttia) ennakkoarviot ylittyivät.

Vaalituloksesta tehdyt pika-analyysit osoittavat kristillisdemokraattisen CDU:n ja demarien SPD:n sekä Sachsen-Anhaltissa vasemmistopuolue Linken menettäneen kannatusta AfD:lle.

Sen sijaan vihreistä ei juurikaan ole vuotoa äärioikeistoon. Uusnatsien NPD oli Sachsen-Anhaltissa lähellä maapäiväpaikkaa viisi vuotta sitten, mutta nyt AfD söi sen kannatuksen.

AfD on saanut työläisiltä ja työttömiltä suhteellisesti muita puolueita suuremman kannatuksen. Osa heistä on mitä ilmeisimmin aikaisemmissa vaaleissa nukkuneita. Osa taas on sosialidemokraattien ja kristillisdemokraattien sekä Sachsen-Anhaltissa myös vasemmistopuolueen entisiä äänestäjiä.

Muista väestöryhmistä AfD on saanut varsin tasaisesti kannattajia, eläkeläisiltä ja vanhimmilta ikäluokilta suhteellisesti vähiten. Sunnuntain vaalien perusteella AfD on keski-ikäisten miesten puolue.

ILMOITUS

”Vanhojen puolueiden” rujo tulos

Kolmen osavaltion maapäivävaalien tulos on suurille puolueille ennakkoarviota karumpi.

CDU hävisi kaikki kolme vaalia, eniten varakkaassa Baden-Württembergissä, jossa se oli ollut suurin puolue 1950-luvulta asti. Nyt se jäi vihreiden taakse ja menetti 12 prosenttiyksikköä äänistään (tulos 27 prosenttia) ja 18 paikkaa. Rheinland-Pfalzissa puolue epäonnistui yrityksessään ohittaa demarit ja hävisi ääniä ja paikkoja. Molemmissa osavaltioissa CDU oli viime kauden oppositiossa.

Sachsen-Anhaltissa hallitusta johtanut CDU säilyi tuntuvista menetyksistä huolimatta suurimpana puolueena.

Sosiaalidemokraateille Rheinland-Pfalz oli ainut valopilkku. Viisi vuotta yhdessä vihreiden kanssa hallinnut SPD voitti hieman ja piti asemansa suurimpana puolueena 36,2 prosentin kannatuksella.

Muilta osin tulos on demareille surullinen. Vihreiden johtamassa hallituksessa Baden-Württembergissä istunut SPD menetti puolet kannatuksestaan, suurimman osan hallituskumppanille. Sachsen-Anhaltissa, jossa puolue oli hallituksessa CDU:n kanssa, kannatus puolittui.

Linkelle tappio Sachsen-Anhaltissa

Linke on itäisissä osavaltioissa suuri puolue. Sachsen-Anhaltissa se oli viime kaudella kakkonen 23,7 prosentilla. Oppositioasemasta huolimatta se menetti kolmanneksen kannatuksestaan. Linkessä ennen vaaleja heränneet toiveet yltää maapäiville kahdessa eteläisessä osavaltiossa eivät toteutuneet.

Vihreät on viimeiset viisi vuotta pitänyt valtaa Baden-Württembergissä ja vahvisti nyt asemiaan tuntuvalla vaalivoitolla. Sen sijaan Rheinland-Pfalzissa vihreiden kävi huonosti. Kannatuksesta hävisi kaksi kolmannesta, ja puolue ylsi nipin napin maapäiville. Tappio tuli myös Sachsen-Anhaltissa, mutta edustus maapäivillä säilyi.

Vakiintuneista puolueista liberaali FDP on viime vuodet ollut henkitoreissaan, putosihan se viime vaaleissa liittopäiviltä. Nyt se kasvatti kannatustaan kautta linjan ja pääsi kaksille maapäiville.

Islam äärioikeiston pääkohteeksi

Vaaleissa keskeisenä kysymyksenä oli liittohallituksen pakolaispolitiikka. Kaksi kolmannesta saksalaisista suhtautuu siihen osittain tai täysin kielteisesti. Äärioikeisto on pelotteluin ja mielenosoituksin muokannut mielialoja, joista AfD nyt hyötyi.

Osansa AfD:n menestyksessä on myös osattomuuden ja näköalattomuuden tunteella, joka koskee osaa saksalaisista. Viime vuosikymmenen talousuudistuksilla luotiin Saksaan työssäkäyvä köyhälistö, jota talousnousu ei juurikaan ole auttanut.

Kirvelevien tappioiden analysointi on jo meneillään CDU:ssa, SPD:ssä ja Linkessä. Vihreätkään eivät siltä välty, koska Rheinland-Pfalzissa enemmistö kannattajista karkasi demareihin.

Vaalien voittaja AfD valmistautuu huhtikuussa pidettävään puoluekokoukseen. Sen käsittelyyn tulee 72-sivuinen puolueohjelma.

Julkisuuteen on karannut puoluejohdon sisäinen sähköpostiviesti, jonka mukaan ”turvapaikat ja euro on käytetty, eivät tuo mitään uutta”. Se tavoiteltava ”uusi” on islam, jonka kritiikki on keskeisessä asemassa puolueohjelmassa.