Wofratz

Helmikuu oli jo kolmas kuukausi peräkkäin, jolloin rikottiin lämpöennätys suhteessa kuukauden globaaliin keskiarvoon.

Kulunut helmikuu oli ylivoimaisesti mittaushistorian lämpimin helmikuu, vahvisti Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa lauantaina aiemmin ilmoitetut alustavat arviot.

Tämän vuoden helmikuu ylitti maapallolla peräti 1,35 asteella vuosien 1951–1980 keskiarvon.

Ennätystä selittää osittain voimakas El Niño -ilmiö. Se ei kuitenkaan selitä sitä kokonaan, sillä edellisen voimakkaan El Niñon aikana vuonna 1998 vertailujakson keskiarvo ylittyi helmikuussa vain 0,88 asteella.

Helmikuu oli kolmas peräkkäinen kuukausi, joka löi entisen ennätyksen kunkin kuukauden erotuksessa pitkän aikavälin keskiarvoon. Edellinen ennätyskuukausi tammikuu oli 1,15 astetta vertailujakson keskiarvoa lämpimämpi.

Kesällä odotetaan lisää ennätyksiä

Helmikuu oli mittaushistorian lämpimin helmikuu, mutta ei kuitenkaan mittaushistorian lämpimin kuukausi. Tämä ennätys saanee odottaa muutaman kuukauden, kunnes pohjoisen pallonpuoliskon kesä lämmittää suuret maamassat.

ILMOITUS

Koska eteläisestä pallonpuoliskosta paljon suurempi osa on meren peitossa, ovat maapallon keskilämpötilat heinä- ja elokuussa yleensä noin neljä astetta korkeampia kuin tammi- ja helmikuussa.

Toistaiseksi mittaushistorian lämpimin kuukausi on ollut viime vuoden heinäkuu.

Verrattuna esiteolliseen aikaan vuosien 1951–1980 keskiarvo oli jo 0,2–0,4 astetta korkeampi. Siten esiteollisen ajan arvioituun keskiarvoon verrattuna tämän vuoden helmikuu oli 1,55–1,75 astetta lämpimämpi.

Lisätietoa (The Age) sekä (Weather Underground).