Lehtikuva/Mikko Stig

Norjalaisen Orkla-konsernin Suomen-työntekijöitä edustavat pääluottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut vetoavat Ahvenanmaalla Haraldsbyssä sijaitsevan tuotantolaitoksen säilyttämisen puolesta. Tehtaalla käydään parhaillaan yhteistoimintaneuvotteluja.

Useat järjestöt ovat aikaisemmin vedonneet Taffel-perunalastuja ja Oolannin perunapakasteita valmistavan tehtaan puolesta. Ne keräävät internetissä adressia tehtaan säilyttämisen puolesta.

Kampanjassa ovat mukana Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL, Maa- ja metsätaloustuottajain MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT sekä Ammattiliitto Pro.

SEL:n puheenjohtajan Veli-Matti Kuntosen mukaan adressi on saanut hyvän vastaanoton ja erityisen hyvin se on otettu omaksi Ahvenanmaalla. Kansanliike tehtaan puolesta saattaa painaa myös konsernin johdon arvioissa, Kuntonen toivoo.

– Orklan tehdas on todella merkittävä Ahvenanmaan työllisyyden ja elintarviketeollisuuden kannalta.

ILMOITUS

Noin sata työntekijää ja toimihenkilöä työllistävä Haraldsbyn-tehdas on Ahvenanmaan suurimpia tuotantolaitoksia. Tehtaan tuoteketju pellolta kauppaan työllistää lähes 300 suomalaista.

Noin 97 prosenttia tehtaan tuotannosta menee Manner-Suomen markkinoille. Kotimaisuus on tuotteiden tärkein kilpailuvaltti.

Kotimainen brändi

Kuntosen mukaan Orkla ottaa melkoisen riskin, jos se vie tuotannon pois Ahvenanmaalta. Hän toivoo, että konserniin vetoaminen ja vaikkapa Turun Sinapin esimerkki saa tuotannon säilymään Suomessa ja Ahvenanmaalla.

Orklan tehtaalla jalostetaan kaikkiaan noin 28 miljoonaa kiloa perunaa vuodessa perunalastuiksi ja pakasteiksi. Tehdas käyttää lähes koko Ahvenanmaan perunasadon. Myös Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa on sopimusviljelijöitä, jotka toimittavat koko satonsa Haraldsbyn-tehtaalle.

AKT:n mukaan tehtaan sulkemisella olisi ikäviä vaikutuksia kuljetusalalle. Tehtaan porteista kulkee noin tuhat kuorma-autollista perunaa vuodessa.

Orkla Confectionery & Snacks Finlandin yt-neuvottelut alkoivat helmikuun alussa ja ne kestänevät vähintään kuusi viikkoa.

Adressin voi allekirjoittaa osoitteessa http://www.adressit.com/sips. Adressiin pääsee käsiksi myös vaikkapa SEL:n ja MTK:n nettisivuilta.