Lehtikuva/Markku Ulander

Maa- ja metsätalousvaliokunnan mietintö valmistuu torstaina.

Vasemmistoliiton kansanedustajat Markus Mustajärvi ja Jari Myllykoski syyttävät hallituspuolueiden ryhmänjohtajia harhauttamisesta Metsähallituksen yhtiöittämistä koskevassa kiistassa.

Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen eduskuntaryhmien puheenjohtajat Matti Vanhanen, Sampo Terho ja Arto Satonen julkaisivat keskiviikkona yhteistiedotteen, jossa vakuutetaan Suomen luonnon pysyvän suomalaisten yhteisenä kansallisomaisuutena myös lain muuttamisen jälkeen.

Hallitusryhmien johtajat väittävät, että Metsähallituksen metsätalousliiketoiminta on EU-säädösten vuoksi siirrettävä perustettavaan tytäryhtiöön. He perustelevat kantaansa maa- ja metsätalousvaliokunnassa kuultujen, virkavastuulla toimivien asiantuntijoiden lausunnoilla.

– Eduskunnan kuulemisten ja lausuntojen perusteella on selvää, että yhtiöittäminen on tehtävä, he totesivat.

Vanhasen, Terhon ja Satosen mukaan valtion omistamat maat ja vedet ovat myös tulevaisuudessa valtion omistuksessa ja ohjauksessa, eikä niitä ole oltu missään vaiheessa myymässä eikä siirtämässä yhtiölle.

ILMOITUS

– Maa- ja vesiosuuksien myyntiin tarvitaan eduskunnan lupa.

EU ei pakota

Vasemmistoliiton Mustajärven ja Myllykosken mukaan hallituspuolueiden ryhmänjohtajat toistelevat samaa mantraa metsätaloustoiminnan yhtiöittämisen EU-pakosta perustelematta kantaansa.

– Todellisuudessa tällaista pakkoa ei EU:sta tule, koska muun muassa kilpailukomissaari Margrethe Vestagerin mukaan EU ei vaadi Metsähallitukselta erityistä yhtiömuotoa tai organisaatiorakennetta, vasemmiston kansanedustajat toteavat.

Vestager on vahvistanut asian euroedustaja Merja Kyllöselle antamassaan vastauksessa.

– Kokoomus on ideologiansa mukaisesti valmis yhtiöittämään kaiken. Keskusta taas käy kauppaa ihan millä vain, mutta perussuomalaisten takinkäännös on aivan järkyttävä. Kuinka ennen niin EU-kriittinen puolue juoksee virkamiesten ja olemattoman EU-pakon taakse piiloon? kysyvät Mustajärvi ja Kyllönen.

– Jos ei ole yhtiöittämispakkoa, ei synny myöskään pakkoa hankintasäännösten suhteen. Tosiasiat pöytään, vaativat Mustajärvi ja Myllykoski hallituspuolueiden ryhmänjohtajilta.