Lehtikuva/Vesa Moilanen

Helsingin yliopiston johto ja opiskelijat varoittavat Juha Sipilän (kesk.) hallitusta yhteisessä kannanotossaan. Sen mukaan opiskelijoiden toimeentulon leikkaaminen pidentää opintoaikoja ja estää opiskelijoita keskittymästä opintoihinsa täysipainoisesti.

Yliopistolaiset vaativat kaikille varallisuuteen katsomatta taloudelliset edellytykset ja rauha opiskella täysipainoisesti ja valmistua ajallaan. He vaativat riittävän toimeentulon turvaamista opiskelijoille ja opintotuen leikkauksista luopumista.

Helsingin yliopistoa edustavat kannanotossa kansleri Thomas Wilhelmsson ja opetuksesta vastaava vararehtori Keijo Hämäläinen sekä ylioppilaskuntaa hallituksen puheenjohtaja Susanna Jokimies.

– Turvaamalla opintojen aikainen toimeentulo varmistetaan, että kaikilla on mahdollisuus opiskella taustasta ja varallisuudesta riippumatta, Susanna Jokimies sanoo yhteisessä tiedotteessa.

Joka kolmannen uusimaalaisen opintorahaa ja asumislisää saavan opiskelijan opintotuki kuluu kokonaan maan korkeimpiin vuokriin. Toimeentulovaikeudet ovatkin joka kymmenennelle Helsingin yliopiston opiskelijalle tärkein syy opintojen hidastumiseen. Opiskelija-asuntoihin on pitkät jonot, eikä niitä riitä kuin joka neljännelle korkeakouluopiskelijalle.

– Kun monilla aloilla työllistyminen on epävarmaa ja kun yksinkertaisenkin asunnon hankkiminen edellyttää usein merkittävää velkaantumista, pelko opiskella velaksi on hyvin ymmärrettävä, Helsingin yliopiston kansleri Thomas Wilhelmsson sanoo.

Maisterin tutkinnosta syntyvä velka olisi uudistusten jälkeen yli 20 000 euroa.