Lehtikuva/Anni Reenpää

Opiskelijat marssivat keskiviikkona opintotukileikkauksia vastaan.

Vihreät ja RKP valmistelevat yhteistä välikysymystä hallituksen koulutuspolitiikasta ja suomalaisen osaamisen tulevaisuudesta. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on RKP. Myös muut oppositiopuolueet on kutsuttu mukaan valmisteluun.

RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund lainaa Sipilän hallitusohjelman tavoitteen koulutuksen ja osaamisen osalta olevan, että ”Suomi on koulutuksen, osaamisen ja modernin oppimisen kärkimaa.”

– Tämän tavoitteen valossa hallituksen leikkaukset tuntuvat entistä käsittämättömimmiltä. Miten Suomi voi olla koulutuksen kärkimaa, kun hallitus leikkaa näin harkitsemattomasti juuri koulutuksesta, Haglund kysyy.

Ennen eduskuntavaaleja nykyiset hallituspuolueet lupasivat, että koulutuksesta ei leikata. Nyt pääministeri Juha Sipilän hallitus leikkaa korkeakoulutuksesta ja tutkimuksesta ennenäkemättömällä tavalla. Korkeakouluissa on parhaillaan menossa laajat yt-neuvottelut henkilöstön määrän mittavaksi vähentämiseksi hallituksen koulutusleikkausten takia.

RKP:n ja vihreiden mukaan korkea osaaminen, koulutus ja sivistys ovat olleet Suomen menestyksen perusta, ja osaamiseen ja koulutukseen panostaminen vahvistaa kansainvälistä kilpailukykyämme. Osaamisesta ja koulutuksesta leikkaaminen ovat Suomen ja suomalaisten tulevaisuudesta leikkaamista.

ILMOITUS

Koulutuslupaus vaarassa

Hallituspuolueiden antamien vaalilupausten vastainen opintotuen leikkaus on myös syventämässä koulutuksen tasa-arvon ja sivistyksen ahdinkoa.

– Hallituksen suunnittelemat massiiviset leikkaukset opintotuesta vaarantavat nuorten koulutuslupauksen, sanoo vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

– Suomen tulevaisuuden menestykselle ja sivistykselle on elintärkeää, että jokaisella nuorella on yhtäläiset mahdollisuudet kouluttautua omaan osaamisensa ja intonsa pohjalta, taustastaan riippumatta. Koulutuksen tasa-arvo ja sivistyksen arvostaminen ovat yhteiskuntamme perusarvoja, jota ei ole varaa menettää. Siksi hallitusta on haastettava peruuttamaan leikkaukset opintotuesta tällä välikysymyksellä.

Opiskelijajärjestöt järjestävät mielenosoituksen opintotukileikkauksia vastaan Helsingissä keskiviikkona 9.3. Mielenosoittajat kokoontuvat Senaatintorille klo 13.00, josta marssitaan Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien kautta kulkueena kohti Kansalaistoria.