Lehtikuva/Martti Kainulainen

Verottajalta jää saamatta pörssiosingoista yli 600 miljoonaa euroa.

Suomen rikkain mies on Koneen pääomistaja Antti Herlin. Hän saa yrityksestään osinkoa viime vuodelta 160,7 miljoonaa euroa. Yritysjärjestelyjensä ansiosta Herlin maksaa Kone-osingosta veroa vain 7,5 miljoonaa euroa. Veroprosentiksi muodostuu 4,7, kertoo Ylen MOT-ohjelma maanantaina.

Käytännössä vain piensijoittajat maksavat osingoistaan täyden 30 prosentin pääomaveron. MOT kertoo, että jos omistaa yli 10 prosenttia pörssiyhtiöstä ei joudu maksamaan kyseisestä yhtiöstä saadusta osingosta veroa ollenkaan.

Fiskarsin omistajat nollaverolla

Tällaisia omistajia löytyy esimerkiksi Suomen vanhimmassa yrityksessä, Fiskarsissa. Fiskarsin suurimman omistajan Alexander Ehrnroothin yhtiö saa tänä keväänä Fiskarsista yli yhdeksän miljoonan euron osingot, mutta ei maksa osingosta veroa. Myös Paul Ehrnrooth ja Louise Fromondin perhe omistavat yli kymmenesosan Fiskarsista. He saavat vastaavasti 6,5 ja kuuden miljoonan Fiskars-osingot. Veroprosentti on nolla.

Viime vuonna suomalaiset pörssiyhtiöt tekivät yhteensä noin 16 miljardin tuloksen, josta ne maksavat osinkoja noin kahdeksan miljardia. Puolet summasta menee ulkomaisille sijoittajille, suomalaistileille maksetaan noin neljä miljardia.

MOT:n mukaan verottaja saisi yli miljardin, jos kaikki maksaisivat osingoistaan täyden veron. Täyden pääomaveron maksavien piensijoittajien osuus maksetuista osingoista on kuitenkin vain viidennes. Valtiovarainministeriö arvioi, että valtio saa kotitalouksien viime vuodelta saamista osingoista veroa 373 miljoonaa.

MOT: Kapitalistin tilipäivä TV1 kello 20.