Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Mitä tapahtuu, kun joukko hyväosaisia miehiä päästetään päättämään yhteisistä asioista?

Hyväosaisilla tarkoitan esimerkiksi sellaisia, jotka ovat syntyneet Suomeen suurten ikäluokkien valmiiksi kattamaan pöytään ja olleet parhaassa työiässä jo ennen 90-luvun lamaa. He ovat eläneet nousukautta, ottaneet opintolainaa, jonka inflaatio on syönyt olemattomiin, saaneet töitä halutessaan. Nyt he johtavat maatamme Elinkeinoelämän keskusliitossa ja Sipilän hallituksessa – sikäli kuin ne ovat jotenkin eri asia.

Silloin voi tapahtua esimerkiksi niin, että työväkeä yritetään pakottaa polkemaan omia oikeuksiaan uhkailemalla ja kiristämällä. Oikeisto pyrkii kaikin keinoin murtamaan hyvinvointivaltion rakenteita ja lisäämään siten yhteiskunnallista eriarvoisuutta. Esitetyssä työmarkkina-, kilpailukyky-, luokkataistelusopimuksessa ainoastaan työntekijäosapuoli joutuisi joustamaan.

Työnostajapuolelle helpompaa tästä tekee se, jos myös vastapuolen neuvottelijat ovat hyväosaisia miehiä. En väitä, että ay-liikkeen johtomiehet ajavat vain omaa etuaan meistä, jäsenistöstä, välittämättä, mutta jokin selitys näin väkivaltaiselle neuvottelutulokselle täytyy olla. Jokin heidät on saanut hyväksymään neuvottelujen pohjaksi huuhaan suomalaisten liian korkeista palkoista.

STTK ja Akava hyväksyivät kyykytyssopimuksen pikavauhtia. Työväen odotukset kohdistuvatkin nyt SAK:hon ja sen jäsenliittoihin. Sopimuksen vaihtoehdoksi esitetty kiristys eli hallituksen kaavailemat pakkolait toisivat vielä pahempia huononnuksia.

Nyt on kuitenkin ay-liikkeen – edes sen ”duunaripuolen” – viimeinen hetki herätä vastustamaan hallituksen ja työnostajien suurta puhallusta, jolla ne yrittävät kääntää lopullisesti edukseen niin työelämän neuvotteluasetelmat kuin yhteiskunnallisen tulonjaon. On aika nostaa esiin työelämän oikeat ongelmat, jotka liittyvät työhyvinvointiin, johtamiseen ja tuotekehitykseen.

Nyt on aika kaataa sekä työmarkkinasopimus että hallitus. Nähdään lauantaina 12.3. Joukkovoima-mielenosoituksessa Senaatintorilla!

Kirjoittaja on Vasemmistonuorten puheenjohtaja.