All Over Press/Filip Singer

Tiukan maahanmuuttolinjan omaksunut Robert Fico uusinee helposti paikkansa Slovakian johdossa.

”Suojelemme Slovakiaa” julistaa lauantain parlamenttivaalien ilmeinen voittajapuolue, vasemmiston Smer-SD päätunnuksenaan. Jokainen osaa hiljaa hengessä lisätä siihen jatkon: ”…pakolaisilta”.

Pääministeri Robert Ficon Smer ei ole yksin. Oikeiston sirpalepuolueet puhuvat samaa.

Puolan, Tšekin ja Unkarin rinnalla Slovakia kuuluu itäisen Keski-Euroopan Visegrad-ryhmään eli nelosiin, V4:een.

Asukasluvultaan hieman Suomea suurempi Slovakia koetaan V4:ssa usein pikkuveljeksi, mutta sitä ärhäkämmin se esiintyy.

Fico ja hänen hallituksensa ovat jo kesästä asti vaatineet EU:n elimiä torjumaan pakolais- ja maahanmuuttajavirtoja: noudattamaan EU-sopimuksia ja ennen kaikkea turvaamaan Schengen-alueen ulkorajat.

ILMOITUS

Vaalitaistelussa on toistunut, että jos Kreikka ei siihen kykene, on Balkanin reitti katkaistava Bulgarian ja Makedonian rajalla.

Unkari jo rakensi pakolaisaidan Serbian rajalle. Muut V4-maat lähettivät omia rajapoliisejaan päivystämään unkarilaisten komennossa, ja unkaria osaavat slovakit toimivat nelipartioissa myös tulkkeina.

Viime viikolla Slovakian länsirajalla Itävallan ja Unkarin rajakulmassa slovakkipoliisit harjoittelivat pika-aitojen pystyttämistä.

Visegradin neloset

Aluksi Saksa kumppaneineen vaati Visegrad-mailta, että niiden on toteltava EU:n päätöksiä pakolaiskiintiöistä tai muuten niiltä leikataan EU-tuet.

Nyt Fico on saanut vaaliväittelyissä sanoa ”järjen voittaneen”: länsi on kääntymässä V4-maiden kannalle.

Fico yhdessä Unkarin oikeistojohtajan Viktor Orbánin kanssa ehti ilmoittaa syyttävänsä EU:n päättäjiä toimivallan ylittämisestä. Slovakian entisenä ihmisoikeusjuristina Fico tuntee lain kiemurat.

Visegradin johtajat ovat tällä hetkellä harvinaisen yksimielisiä.

Puolan Jarosław Kaczyńskin kansallismieliset katolilaiset ovat yhden puolueen oikeistohallituksessaan samaa mieltä kuin Slovakian vasemmiston yksipuoluehallituksen Fico tai Unkarin oikeiston yksinhallitsija Orban.

Ja Tšekissä monipuoluehallituksen on pakko sopeutua Ficon sydänystävän, vasemmistopresidentti Miloš Zemanin armottomiin valitusvirsiin länsimaita uhkaavasta perikadosta.

Puolue Ficon luomus

Smer-SD (Suunta – sosiaalidemokratia) on Robert Ficon, 51, oma luomus. Se sai edellisissä vaaleissa 44,4 prosentin ääniosuudella 83 edustajaa 150-paikkaisessa parlamentissa.

Fico on siis neljä vuotta voinut hallita yhden puolueen hallituksella ilman suurempia pulinoita.

Aikaisempi oikeiston neljän puolueen hallitus pysyi pystyssä vain parisen vuotta. Sen kaaduttua 2012 uudet oikeistojohtajat kukin uusine puolueineen ja rahoittajineen ovat vain jatkaneet keskinäistä riitelyä. Hanke yhteistyöstä Ficoa vastaan kaatui vaalien aattona.

Oikeisto hajalla

Tuoreissa gallupeissa Smerin osuus on pysynyt 34–39 prosentin lukemissa.

Oikealla tavoittelee johtoa entisestä valtapuolueesta, kristillisdemokraattisesta SKDU:sta eronnut ja presidentiksi pyrkinyt Radoslav Procházka täysin uusine #Siet (Verkko) -puolueineen 10–16 prosentin galluplukemin.

OLaNO (Tavalliset ihmiset ja riippumattomat persoonallisuudet) ja vanhat oikeistopuolueet jäänevät alle 10 prosentin osuuksiin.

Slovakianunkarilaisten maltillinen Hid-Most (Silta) kerännee Etelä-Slovakian kaksikielisten kuntien äänet. Vihreillä ei mene hyvin: viime vaaleissa 0,42 prosenttia äänistä.

Fico osasi jo 1990-luvulla nuorena karismaattisena poliitikkona, entisenä kommunistina ja sitten oman puolueen perustajana, kylmän pragmaattisesti imeä muiden vasemmistopuolueiden ideat ja kyvykkäät johtajat omiin riveihin (muun muassa Alexander Dubčekin sosiaalidemokraattisesta puolueesta ja paristakin kommunistipuolueesta).

Ficoa syytettiin pitkään populistiksi, mutta lopulta sosiaalidemokraattien Sosialistinen internationaalikin otti hänet siipiensä suojiin. Mutta nyt Itävallan puolueveljet vakuuttavat, ettei Fico ole demari; synniksi luettaneen Slovakian hyvät suhteet itäisiin naapureihin.