Tämän lehden ilmestymispäivänä on kulunut tasan 15 vuotta ja kuukausi siitä, kun eräs suomalaisen nettifutiskeskustelun maamerkeistä näki ensi kertaa päivänvalon. Puhun tietenkin nimimerkki ttr:n Futisforumille rustaamasta Suomesta jalkapalloyhteiskunta -manifestista, joka on julkaisunsa jälkeen elänyt aivan omaa elämäänsä päätyen lauluihin, paitoihin ja puoluekokousaloitteisiin.

”Kaikkien valtioitten joukossa on Suomi todellinen ongelmalapsi”, teksti alkaa. ”Kaikista naapureistaan poiketen se on asettanut pseudourheilun ainoan urheilulajin, jalkapallon, edelle ja on palvellut näitä kauhistuttavia valeurheilulajeja vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen eikä ole mitään välittänyt vähälukuisen Totuuden puolesta puhuvan joukon varoituksen sanoista.”

Satiiriin sisältyy faktan siemen. Suomi on yksi niitä harvoja valtioita maapallolla, joissa jalkapallo ei ole suosituin (eli seuratuin, mediasta tai paikan päällä) laji. Suosituimmuustutkimuksia tekevän Sponsor Insight -yhtiön tuoreessa selvityksessä kuningaslaji löytyy vasta sijalta kuusi: sen edelle kiilaavat jääkiekko, yleisurheilu, hiihto, ampumahiihto ja formula 1.

Monet pitävät yhä etenkin kotimaista jalkapalloa ”potku-pallona”.

Lista todistaa vanhan väitteen suomalaisista urheiluhulluna kansana osittain vääräksi, sillä meikäläisiä näyttäisi kiinnostavan ensisijaisesti menestys. Esimerkiksi ampumahiihdon listasijoitus selittyy pitkälti Kaisa Mäkäräisen saavutuksilla, samoin jääkiekon ja hiihdon kestosuosio. Kansan kiinnostus mäkihyppyyn on puolestaan heikentynyt samaa tahtia mäkikotkiemme tason kanssa.

Toinen selitys voisi olla näkyvyys etenkin televisiossa. Ampumahiihtoa näytetään Ylen kaikille näkyvillä kanavilla, joten sen seuraaminen on vaivatonta. Sen sijaan jalkapallo arvokisoja karsintoineen, Mestarien liigaa ja satunnaisia sarjapelejä lukuunottamatta on maksumuurin takana.

ILMOITUS

Eikä asenteiden vaikutustakaan pidä väheksyä: monet pitävät yhä etenkin kotimaista jalkapalloa ”potkupallona”, jonka seuraaminen ei maksa vaivaa. Ja mitä vähemmän kotimaiseen futikseen pääsee tutustumaan, sitä vähemmän siitä oikeasti tietää.

Sponsor Insight on tehnyt suosituimmuustutkimuksia Suomessa nyt kymmenen vuoden ajan. Jalkapallon ystävän näkökulmasta on kiinnostavaa, että seurantajakson aikana futis on kasvattanut suosiotaan tasaisesti.

Myös tulevaisuus näyttää valoisalta: mitä nuorempia ikäluokkia tarkastellaan, sitä enemmän jalkapallo kiinnostaa. Tämä tulos korreloi myös urheilun harrastamisesta tehtyjen selvitysten kanssa, sillä jalkapallo on nuorten keskuudessa suosituin seuroissa harrastettu laji.

Jalkapallon suosio näyttäisikin olevan ainakin jossain määrin riippumaton kansainvälisestä menestyksestä, mikä sinänsä on lohdullista. Vaikka sitä arvokisapaikkaa kuinka Huuhkajille toivoisi, ei se taida olla aivan lähitulevaisuudessa realismia.

Sen sijaan kiinnostus kotimaiseen sarjafutikseen on noussut jo Veikkausliigan katsojamäärienkin valossa, ja etenkin Valioliigaa näkee monilla paikkakunnilla jo ilman kanavapakettejakin – siitä pitävät huolen sporttibaarit. Futis tuntuisikin olevan nousussa nimenomaan yhteisöllisen seuraamisen ja harrastamisen kautta, ja tämähän minua jalkapalloromantikkona tietenkin miellyttää. Ehkä 15 vuoden kuluttua joku raapustaa kiekkopalsta Jatkoaika.comiin avauksen otsikolla: Suomesta jälleen jääkiekkoyhteiskunta.

Viikon vakiorivi koostuu Valioliigan ja Championshipin otteluista. Vastoin kaikkia odotuksia porskuttaa seiskakohteen vierasjoukkue Leicester yhä sarjan kärkipäässä, ja paikka eurokentillä on jo saletti. Joukkue kärsi kuitenkin ison takaiskun keskikenttämies N’Golo Kantén loukattua takareitensä. Vamma ei ole vakava, mutta pitänee Kettujen avainpelaajan sivussa ainakin tämän viikon. Ja kun vastaan asettuva Watford ei ole sarjan heikoimpia nippuja, kannattaa tähän kohteeseen uhrata useampi merkki ja hakea ylläriä.

Viikon tolppa löytyy kuutoskohteesta. Mikäli sarjakausi olisi alkanut José Mourinhon potkuista, tappelisi Chelsea täysillä mestaruudesta. Valitettavasti (ainakin Paavo Arhinmäen mielestä) pytynnostelusaumat kariutuivat surkeaan alkukauteen: kuitenkin mahdollisuudet europaikoille ovat yhä olemassa, joten sinipaidat pelannevat yhä tosissaan myös liigapelejä Mestarien liigan lisäksi. Suunta on väkevästi ylöspäin. Nyt Stamford Bridgelle saapuu vierailulle selvästi heppoisempi Stoke, joten lätkäistään tähän varma ykkönen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 5.3. kello 16.58. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1(2), 1, 1, 1(X), 1, 2(X), 1, 1, 1(2), 1, 1(X), 1(X).