Lehtikuva/Anne Salomäki

UNDP tarvitsee kaiken saatavilla olevan avun, jotta YK:n syksyllä hyväksymät kestävän kehityksen tavoitteet muuttuvat todeksi, vetoaa Helen Clark.

Vielä 50 vuotta sitten joka kolmas maapallon asukas oli köyhä, nyt enää yksi kahdeksasta, sanoo YK:n kehitysrahaston UNDP:n pääjohtaja Helen Clark, joka vierailee Suomessa tänään torstaina ja huomenna perjantaina. Hän toimi aiemmin Uuden-Seelannin pääministerinä.

50 vuotta sitten perustettu UNDP on Clarkin mukaan onnistunut merkittävästi kitkemään köyhyyttä ja sairauksia, luomaan työtä ja elinkeinoja, vahvistamaan naisten asemaa, suojelemaan ympäristöä sekä auttamaan katastrofeista ja kriiseistä toipuvia.

– Mutta paljon on vielä tekemättä. Nälkää ja köyhyyttä ei ole voitettu, ja ekosysteemit ovat uhan alla, Clark muistuttaa.

Hänen mukaansa hyvä uutinen on se, että maailmassa on enemmän vaurautta, tietoa ja teknologiaa kuin koskaan.

– Raha ei ole kaikki kaikessa, mutta siitä on apua, valtioiden kehitysapu mukaan lukien.

ILMOITUS

UNDP tarvitsee kaiken saatavilla olevan avun, jotta YK:n syksyllä hyväksymät kestävän kehityksen tavoitteet muuttuvat todeksi, Clark vetoaa.

UNDP saa YK:n jäsenmailta rahoituksensa, joka on noin 4,5 miljardia euroa vuodessa ja viidennes kaikesta maailmanjärjestön kehitysrahoituksesta. Suomi on leikannut YK-järjestöille maksamaansa tukea 70 prosenttia tänä vuonna.

UNDP arvioitiin vuonna 2014 läpinäkyvyydeltään parhaaksi kansainväliseksi järjestöksi ja sen toiminnoista 74 prosenttia kohdistui vähiten kehittyneisiin maihin.

Jutun englanninkielinen versio.

Aiheesta enemmän.