Lehtikuva/Martti Kainulainen

”Teillä ei A2-illan tarkoituksena ole auttaa keskustelua aiheesta vaan tehdä jonkinlaista repivää postmodernia ajankohtaisviihdettä.”

Aiemmin Ajankohtaisen kakkosen teemailtana tunnettu keskustelu käynnistyy keskiviikkona myrskyisän kohun ja poisjääntien merkeissä. A2 Turvattomuusillasta jäävät pois kansanedustajat Nasima Razmyar (sd.) ja Jani Toivola (vihr.).

Razmyar perustelee asiaa Facebookissa sillä, ettei ohjelma ole sellainen kuin taustakeskusteluissa annettiin ymmärtää. Ohjelman kuvailtiin pyrkivän asialliseen keskusteluun ilman turhaa vastakkainasettelua.

”Ääripäät samassa pöydässä”

”Kuitenkin ohjelman lopputulos herättää ihmetystä. Ohjelman twitter-tilillä kerrotaan, kuinka keskustelun ääripäät on vihdoin saatu samaan pöytään. Vieraslista julkaistiin vasta eilen, ja mukana on muun muassa Finnish Defence Leaguen puheenjohtaja”, Razmyar kirjoittaa Facebookissa.

Maahanmuutosta ja siihen liittyvistä ongelmista ei Razmyarin mukaan ole aidosti mahdollista keskustella sellaisten henkilöiden kanssa, jotka jo lähtökohtaisesti kieltävät yhden uskontoryhmän ihmisarvon.

”Se ei ole mahdollista lähetyksessä, joka selvästikään ei pyri asialliseen ja tolkun keskusteluun, vaan haluaa turvata katsojamäärät vastakkainasettelulla. Se ei johda hyvään lopputulokseen eikä mihinkään rakentavaan.”

ILMOITUS

Rasistiset ja syrjivät liikkeet tai ideologiat eivät voi olla tasavertainen ääni muiden joukossa, hän painottaa.

”Puheenvuoro uusnatseille”

Jo aiemmin ohjelmasta kieltäytyi suvakiksi itseään kutsuva tapanilalainen Seppo Siika-aho. Avoimessa kirjeessään ohjelman tuotantotiimille hän kirjoittaa ensin päättäneensä osallistua, että ”studiossa olisi joku ihan oikea ihminen täältä Helsingin Tapanilasta (joka on ollut otsikoissa mm. raiskaustapausten ja Rajat kiinni -mielenosoituksen vuoksi)”.

Myös Siika-aho päätti kuitenkin kieltäytyä kuultuaan, että studioon on kutsuttu myös ”avoimesti uusnatsistisen FDL:n (Finnish Defense League) edustajia”.

”Mitä ihmettä? Luulisi, että studioon saisi helposti ja ihan ´tavallisia` avoimesti rasistisesti käyttäytyviä ´maahanmuuttokriitikoita`. Kun mietin tätä vierasvalintaa ja sitä, että annatte puheenvuoron live-lähetyksessä uusnatsijärjestölle, ymmärrän nyt että teillä ei A2 Illan tarkoituksena ole auttaa keskustelua aiheesta vaan tehdä jonkinlaista repivää postmodernia ajankohtaisviihdettä. Riskit joita pelkäsin mahdollisesti toteutuvan, toteutuvat ihan teidän toimesta ja minä en halua olla siinä mukana. Eli ei kiitos, en osallistu A2 iltaanne tänään.”

”A2 valemediaa?”

Kansan Uutisten bloggarina keskiviikkona aloittanut Helsingin Vasemmistoliiton puheenjohtaja Hanna Mithiku ihmettelee hänkin Ylen vierasvalintaa päivä sen jälkeen, kun isojen medioiden päätoimittajat julkaisivat kannanoton luotettavan median puolesta. Allekirjoittajana oli myös Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

”Herää kysymys, kuvaileeko allekirjoittajiin kuuluva Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen omaa mediaansa? A2-ilta tuntuu täyttävän kaikki kannanoton määrittelemät ”valemedian” tunnusmerkit.”

Turvattomuusilta alkaa TV2:ssa kello 21.30. Twitterissä siitä käydään kovaa keskustelua jo nyt.