Lehtikuva/Fabrice Coffrini

Myös Suomessa on laaja joukko yrityksiä, kansanedustajia ja kansalaisjärjestöjä vaatinut EU:n päästövähennystavoitteiden päivittämistä.

Ennennäkemättömän laaja koalitio yrityksiä, ammattiyhdistysliikkeitä ja kansalaisjärjestöjä vaatii Euroopan unionin johtajia lunastamaan Pariisin ilmastokokouksessa antamansa lupaukset ilmastouhkien torjumisesta.

Brysselissä keskiviikkona julkaistussa julkilausumassaan koalitio vaatii EU-johtajia päivittämään unionin omat, vuosiin 2030 ja 2050 tähtäävät ilmastotavoitteensa ja toimensa vastaamaan Pariisin sopimuksen uutta lämpötilatavoitetta.

EU:n ympäristöministerit käsittelevät ilmastosopimuksen toimeenpanoa perjantaina.

– Kasvava joukko yrityksiä, työntekijöitä, sijoittajia ja kansalaisyhteiskuntaa ympäri maailman on päättänyt tehdä fossiilisista polttoaineista luopumisesta totta, sanoo Greenpeacen energia- ja ilmastovastaava Kaisa Kosonen.

– Ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen ja Suomen hallituksen on omalta osaltaan varmistettava, että Euroopan unioni ottaa Pariisin sopimuksen tavoitteet tosissaan eikä alistu Euroopan peränpitäjien saneluun ilmastopolitiikassa.

ILMOITUS

Mahdollisuus teknologiateollisuudelle

Myös Suomessa harvinaisen laaja joukko yrityksiä, kansanedustajia ja kansalaisjärjestöjä on vaatinut EU:n päästövähennystavoitteiden päivittämistä. Yli 20 suomalaista suuryritystä edustava Climate Leadership Council julkaisi oman kannanottonsa Pariisin sopimuksen toimeenpanosta viime viikolla.

Eduskunnassa tarvetta EU:n päästötavoitteen päivittämisestä ja päästökaupan korjaamisesta on pitänyt esillä Kai Mykkäsen (kok) johtama Energiaremonttiryhmä.

– Pariisin sopimuksen myötä fossiilisten polttoaineiden lähtölaskenta on toden teolla alkanut. Muutos on valtava mahdollisuus suomalaiselle teknologiateollisuudelle ja osaamiselle, sanoo Kosonen.

– On Suomen intresseissä huolehtia, ettei EU jää roikkumaan vanhentuneisiin tavoitteisiin ja rikkinäiseen päästökauppaan, sillä kannusteet puhtaiden ratkaisujen tuottajille on saatava pian kohdilleen.

Kososen mukaan on epätodennäköistä, että EU nostaisi ilmastotavoitteitaan juuri nyt, mutta olennaista on, että tavoitteiden päivitystarve tunnistetaan ja että EU alkaa valmistautua niiden nostamiseen, kuten Pariisin sopimuksen lämpötilatavoite edellyttää.

Seuraavan kerran tavoitteiden riittävyyttä tarkastellaan YK:n ilmastoneuvotteluissa jo kahden vuoden päästä, vuonna 2018.