UP/Tapio Tuuri

Viikon kysymys

Siitepölykausi ei ole vielä edes alkanut, kun herkimmät allergikot saavat jo oireita Keski-Euroopasta kulkeutuvasta siitepölystä.

Milloin varsinainen siitepölykausi alkaa, allergia- ja astmaneuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta?

– Siitepölyä tulee nyt pieniä määriä kaukokulkeutumina Keski-Euroopasta, jossa leppä ja pähkinäpensas jo kukkivat. Kun kukinta alkaa Baltian maissa, siitepölyä tulee enemmän.

– Kotimaassa pikkupakkaset hillitsevät puiden kukintaa. Jos sää jatkuu tällaisena, kukinnot eivät pääse avautumaan. Keleistä riippuen kukinta on yleensä alkanut Etelä-Suomessa maaliskuun kahden ensimmäisen viikon aikana. Lappiin siitepölykautta odotellaan paljon, paljon myöhemmin.

Kuinka siitepölykauteen voi varautua?

ILMOITUS

– Kannattaa seurata siitepölytiedotetta osoitteessa www.norkko.fi. Viime vuosi oli koivun osalta mieto, mutta 2014 tuli paljon uusia siitepölyallergikkoja.

– Lääkitys pitää aloittaa ajoissa. Nykyajan antihistamiinit ovat hyvin nopeavaikutteisia, mutta paikallishoidot eli nenä- ja silmätipat on syytä aloittaa hieman ennakkoon. Jos esimerkiksi nenän limakalvot pääsevät turpoamaan, paikallishoidot tepsivät heikosti.

– Ilmanvaihtosuodattimet voi vaihtaa ennen siitepölykautta ja kauden jälkeen. Jos haluaa pitää ikkunoita auki, niihin saa rautakaupasta siitepölysuodatinkangasta.

Pitääkö ulkoilua rajoittaa?

– Jos on allerginen ja aktiivinen juoksija, kannattaa käyttää hengitysmaskia, koska juostessa siitepölyä kulkeutuu keuhkoihin enemmän. Aikaisin aamulla ja iltaisin myöhään siitepölyä on ilmassa vähiten.

Kun pienellä lapsella on nuha, mistä sen tunnistaa allergiaksi?

– Aivastelusta, nenän kutinasta, korvien kutinasta ja vetisestä nuhasta. Flunssanuha on sitkoisempaa.

Mikä kukkii lepän ja pähkinäpensaan jälkeen?

– Koivu. Se on pahin allergian aiheuttajamme. Sadasta suomalaisesta 15:llä koivuallergia. Kaikkiaan joka viides on allerginen siitepölylle.

– Suurin osa koivuallergikoista saa oireita myös lepästä, koska niiden allergeeni on hyvin samankaltainen. Puhutaan ns. lehtipuuallergiasta. Sen jälkeen eniten on heinä- ja pujoallergikkoja. Heiniäkin on 40 eri lajia.

Kuinka kauan allerginen joutuu sietämään siitepölyä?

– Pahimmissa tapauksessa koko kevät ja kesä menevät allergialääkkeitä syöden, jos on allerginen lehtipuille, heinille ja pujolle. Ensin kukkivat puut, koivun kukinnan huippu kestää noin kaksi viikkoa. Juhannuksen jälkeen pöllyävät heinät. Pujoallergia poikkeaa muista siinä, että oireita saa vain kasvin läheisyydessä, siitepöly ei lennä pitkälle.

– Siitepölykauden on arveltu pidentyvän, kun ilmaston lämpeneminen etenee. Keväät tulevat aikaisemmin ja lehtipuut leviävät yhä pohjoisemmaksi.

Ovatko suomalaiset muita kansoja allergisempia?

– Ei. Emme ole kärkisijoilla tässä asiassa. Muualla on muita allergian aiheuttajia. Siitepölyallergikkoja löytyy yhtä lailla muualta Euroopasta ja Yhdysvalloista.