Lehtikuva/Markku Ulander

Muustakaan sosiaaliturvasta ei ole leikattu näin paljon, sanoo sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala.

Punavihreän opposition lisäksi myös päähallituspuolue keskustassa pidetään selvitysmies Roope Uusitalon esitystä opintotuen leikkaamiseksi liian rajuna. Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtajan, keskustan kansanedustajan Tuomo Puumalan mielestä opintotuesta ei pidä säästää enempää kuin hallitusohjelmassa on sovittu.

Hallitusneuvotteluissa päätettiin 70 miljoonan euron säästöistä tällä vaalikaudella. 150 miljoonan euron säästöä tavoitellaan pitkällä aikavälillä. Uusitalo toteuttaisi säästöt huomattavasti tämän vaalikauden tavoitteita suurempina.

– Edes välttämätön tavoite julkisen talouden kuntoon laittamisesta ei edellytä näin suurta leikkausta opiskelijoilta. Muustakaan sosiaaliturvasta ei ole leikattu tässä mittakaavassa. Vaikka valtion takaaman opintolainan määrä kasvaa, opintorahan tasoon kerralla kohdistuva 87 euron leikkaus sekä tukikuukausien rajaaminen tuntuisivat opiskelijoiden arjessa rajusti, sanoo Puumala.

Puumalan mukaan opintotuen pitää tulevaisuudessakin taata mahdollisuuksien tasa-arvo, eli vanhempien varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta pitää olla mahdollisuus kouluttautua niin pitkälle kuin rahkeet riittävät.

Puumala muistuttaa, että tänään julkaistu raportti on vasta selvitysmiehen oma esitys. Hallitus on pyytänyt vastaavia selvityksiä monista muistakin asioista.

– Kattavan selvityksen julkaisun jälkeen meillä on olemassa pohja poliittiselle valmistelulle ja päätöksenteolle.

Keskusta on esittänyt, että opintotuen uudistamisen yhteydessä opiskelijat tuodaan yleisen asumistuen piiriin.