Lehtikuva/Markku Ulander

”Ei ole olemassa toista väestöryhmää, jolta hallitus voisi leikata toimeentulosta 25 prosenttia ja vielä kehua leikkausta yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta lisääväksi.”

Opiskelijajärjestöt ja punavihreä oppositio ovat odotetusti tyrmistyneitä selvitysmies Roope Uusitalon esityksestä korkeakouluopiskelijoiden opintotukeen esittämästä leikkauksesta. Esitetyt 150 miljoonan euron leikkaukset ovat opiskelijoiden toimeentulon kannalta kohtuuttomia: opiskelijalle käteen jäävän sosiaaliturvan taso tulee laskemaan lähes 100 eurolla kuukaudessa, tuomitsivat Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ja Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL).

– Tämän lisäksi opintotukikuukausista viedään jäljellä oleva vähäinenkin jousto, opintolainan hyvitystä heikennetään ja samanaikaisesti opintolainan määrää kasvatetaan niin, että opiskelijalla on valmistuessaan niskassaan jopa 30 000 euron velkataakka. Ei ole olemassa toista väestöryhmää, jolta hallitus voisi leikata toimeentulosta 25 prosenttia ja vielä kehdata kehua leikkausta yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta lisääväksi, SAMOKin puheenjohtaja Jemi Heinilä ärähtää.

1990-luvun lamassa oli varaa

Opiskelijajärjestöt ennakoivat opintotuen lainapainotteisuuden lisäävän yhteiskunnallista eriarvoisuutta ja vähentävän köyhimpien perheiden lasten hakeutumista korkeakoulutuksen piiriin.

– Jo nykyisellään köyhimpien perheiden lapset hakeutuvat opiskelemaan lyhyempiin tutkinto-ohjelmiin lähelle kotipaikkakuntaa ja välttävät lainan ottoa merkittävästi enemmän kuin sellaiset opiskelijat, joiden sosioekonominen tausta on keskivertoa korkeampi SYL:n puheenjohtaja Heikki Koponen painottaa.

Järjestöjen mielestä hallitus tuntuu hylänneen jo vuosikymmeniä suomalaista yhteiskuntapolitiikkaa kannatelleen ajatuksen siitä, että osaamiseen ja koulutukseen panostaminen ovat avaimia vauraampaan ja hyvinvoivaan yhteiskuntaan. Ne muistuttavat, että nykyinen opintorahapainotteinen opintotukijärjestelmä luotiin 1990-luvulla syvimmän laman aikaan.

ILMOITUS

”Silloin nähtiin viisaasti, että investoinnit väestön korkeakouluttamiseen kannattavat. Nyt hallitus kuvittelee saavuttavansa samoja lopputuloksia täysin päinvastaisilla keinoilla. Kyse ei ole pelkästään rahasta, kyse on arvovalinnoista”, opiskelijajärjestöt toteavat.

Lainaa yli 200 euroa lisää

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan (Tamy) mielestä Uusitalon esitykset voivat romuttaa yhden suomalaisen hyvinvointivaltion tunnusmerkeistä ja vahvuuksista eli yhdenvertaisen mahdollisuuden koulutukseen.

Tamyn mukaan esitys opintotuen lainaosuuden nostamisesta yli kahdella sadalla eurolla tekisi velkaantumiselta välttymisen entistä vaikeammaksi.

Myös opposition ensikommentit olivat kitkeriä. ”Hallitus keventää turpeenpolton & autoilun verotusta & romuttaa opintotuen”, tviittasi vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto.

”Mitä pahaa opiskelijat ovat tehneet? Mihin jäi #koulutuslupaus?”, kysy vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen.

Mielenosoitus opintotukileikkauksia vastaan järjestetäänHelsingissä 9.3. kello 13.