Lehtikuva/Vesa Moilanen

”Työajan pidennys täysin väärä suunta.”

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen arvostelee työmarkkinasopimuksen vaikutusten olevan raskaimmat julkisella sektorilla, jossa on muutenkin pienimmät palkat.

Sopimuksessa muun muassa nostetaan työntekijöiden eläkemaksuja ja pidennetään työaikaa. Lisäksi julkisten alojen työntekijöiden lomarahoja leikataan kolmekymmentä prosenttia määräaikaisesti.

– On käsittämätöntä, että lomarahojen leikkaus kohdistuu vain julkiseen sektoriin, jossa on keskimäärin pienemmät palkat. Yhdessä työajan pidennyksen kanssa se merkitsee naisvaltaisen julkisen sektorin työntekijöille noin 2,5 prosentin palkanalennusta vuositasolla, Pekonen sanoo.

Hän pitää kuitenkin tärkeänä, että sopimusesitys syntyi. Sen voimaantulo takaisi työrauhaa tuleville vuosille.

Sopimuksen sisällöstä Pekonen kritisoi myös työajan pidennystä.

ILMOITUS

– Työajan pidennys on täysin väärä suunta, kun työttömyyttä yritetään vähentää. Vasemmistoliiton ratkaisu on työajan lyhentäminen, jolloin työtä riittäisi useammalle. Nyt pitäisi olla kanttia löytää uusia ratkaisuja, Pekonen toteaa.

Pekosen mukaan neuvottelutulos on toki parempi kuin hallituksen kaavailemat pakkolait ja lisäleikkaukset. Hän muistuttaa kuitenkin lähtöasetelmasta, josta neuvottelut aloitettiin.

– Hallitus määräsi neuvottelutahdit alkumetreiltä asti, ja uhkasi pakkolaeilla ja lisäleikkauksilla, jos ei sen vaatimaan lopputulokseen päästä. Työntekijäjärjestöt joutuivat valitsemaan ruton ja koleran väliltä.

Pekonen muistuttaa, että on selkeä arvovalinta hallitukselta panna työntekijät paikkaamaan huonoa taloustilannetta, eikä etsiä uusia ratkaisuja vaikeaan tilanteeseen. Tehdyillä esityksillä myös heikennetään ostovoimaa entisestään.

– Uskooko hallitus, että näillä toimilla saadaan talous kuntoon? hän kysyy.