Lehtikuva/Jussi Nukari

”Aion vastustaa yhteiskuntasopimusta niiltä osin kuin sen täytäntöönpano tulee ulottuvilleni.”

Kansanedustaja Anna Kontula kirjoittaa Facebookissatutustuneensa huolellisesti ”yhteiskuntasopimukseen”. Hänen mukaansa sillä ”työstä syntyvän arvon jakosuhdetta muutetaan työnantajapuolen eduksi” ja ”vastineeksi työntekijäpuoli välttää sen, että arvon jakosuhdetta muutettaisiin työnantajapuolen eduksi toisella tavalla”.

Kontula vertaa neuvottelutulosta 1990-luvun alun tilanteeseen, ”jolloin porvaripuoli (osin keksittyyn) kriisiin vedoten onnistui muuttamaan verotusta ja funktionaalista tulonjakoa pysyvästi omaksi edukseen.”

Hän toteaa, ettei ole ollut missään vaiheessa paperia sopimassa ja aikoo vastustaa sitä niiltä osin kuin sen täytäntöönpano tulee ulottuvilleen.

Kontulan mukaan heikennyksillä on hyvin vähän tekemistä kansallisen kilpailukyvyn tai valtion velkaantumisen kanssa.

”Jos ensisijainen huoli olisi Suomen kilpailukyky, hallituksen/EK:n (kuka niitä enää erottaa?) toimenpidepaletti sisältäisi paljon laajemman ja monipuolisemman valikoiman kuin rutinan työntekijöiden liian suurista palkoista lyhyistä työpäivistä.”

”Yhteiskunnallinen valta on sitä, että onnistuu uskottavasti esittämään oman etunsa yhteisenä intressinä. Tässä hallitus ja EK ovat onnistuneet tosi hyvin”, Kontula kiteyttää.