Lehtikuva/Trond H. Trosdahl

Oodi valinnanvapaudelle: ”Oi, sinä kultainen valinnanvapaus. Sinä kokoomuksen lempilapsi. Sinun takiasi sote-soppa kiehutettiin tarkoituksella yli viime hallituskaudella. Sinun avullasi kansainväliset terveysfirmat unelmoivat suurenevista voitoistaan veroparatiiseissa.

Oi, sinä valepukuun puettu terveydenhuollon yksityistäjä ja julkisen terveydenhuollon alasajaja. Miten suuri onkaan voimasi!”

Persuille käy mikä vaan, kunhan saavat olla hallituksessa.

Valinnanvapaus oli kokoomuksen suuri voitto tämän hallituskauden sote-sopan keitossa. Keskusta taas sai haluamansa maakuntamallin, ja persuille käy mikä vaan, kunhan saavat olla hallituksessa. Mutta eivät ne riidat loppuneet 15 sote-alueeseen tai 18 maakuntaan.

Rahoituksesta on kiehunut riita pinnan alla jo jonkin aikaa. Keskusta haluaa maakunnille oman verotusoikeuden, mikä on luonnollista, jos niistä puhutaan itsehallintoalueina. Kokoomus ei halua kolmatta veroa kunnallisveron ja valtionveron lisäksi. Persuille taas käy mikä vaan, jos ne saavat pitää ministerinpestinsä.

Hallitus on päättänyt, että sote-uudistuksella pitää tavoitella kolmen miljardin säästöjä pitkällä tähtäimellä. Sen ei uskota toteutuvan pelkästään isompien alueiden ja sosiaali- ja terveyspalveluiden ja erikoissairaanhoidon yhteensovittamisen (integraatio) tuovalla tuottavuuden kasvulla, vaan sairaaloiden toimintaa ja tehtäviä muutetaan rajusti. Suomeksi sanottuna keskitetään toimintoja lakkauttamalla nykyisistä aluesairaaloista ja useista keskussairaaloistakin synnytys- ja leikkaustoiminta sekä vaativa päivystys.

ILMOITUS

Käytännössä tämä tarkoittaa, että koko Pohjois-Suomessa niitä hoitaisivat enää Oulun yliopistollinen sairaala ja mahdollisesti Lapin keskussairaala. Lisäksi tiettyihin leikkauksiin erikoistuvia sairaaloita olisi vain muutama. Hallitus puhuu kauniisti palvelulupauksesta, mutta sekin sisältää toimintoja, jotka ovat osin nykyisiä palveluja rajatumpia.

Niin. Kolme miljardia on iso raha säästettäväksi, varsinkin, kun samaan aikaan vanhusten määrä ja samalla palveluiden tarve kasvaa.

Alueellisesti sote-soppaa hämmennetään eri tahtiin. Pohjois-Pohjanmaalla on valittu jo selvityshenkilöt ja poliittinen ohjausryhmä. Pääkaupunkiseutu odottelee, tuleeko tästäkään sopasta mitään ja isot kaupungit ehdottavat, että ne voivat hoitaa homman yksinkin. Enpä ihmettelisi, jos huhtikuun lopussa näemme sote-sopan aiheuttaman hallituskriisin.

Kirjoittaja on Pohjois-Pohjanmaan sote-valmistelun poliittisen ohjausryhmän varapuheenjohtaja.