jaysen naidoo

Marokko on miehittänyt Länsi-Saharaa laittomasti yli 40 vuotta.

Kuusi poliittista nuoriso- ja opiskelijajärjestöä – Vasemmistonuoret, Piraattinuoret, RKP-nuoret, Sosialidemokraattiset opiskelijat, Vasemmisto-opiskelijat sekä Vihreät nuoret ja opiskelijat – vaatii Suomea tunnustamaan Länsi-Saharan itsenäisyyden.

Marokko on miehittänyt Länsi-Saharaa yli 40 vuotta vastoin kansainvälistä oikeutta. Tänä aikana moni sahrawisukupolvi on varttunut pakolaisleireillä. Allekirjoittaneet järjestöt pelkäävät tilanteen pitkittymisen johtavan uuteen sotaan ja kasvattavan pakolaisten määrää.

Länsi-Saharan valtio eli Sahrawien demokraattinen arabitasavalta (SADR) kuuluu Afrikan Unionin perustajajäseniin. Kymmenet YK:n jäsenvaltiot ovat tunnustaneet sen itsenäisyyden.

Viime vuonna Nuorten Pohjoismaiden neuvosto vaati Länsi-Saharan itsenäisyyden tunnustamista. Ruotsin parlamentti suositteli samaa jo vuonna 2012.

Joulukuussa 2015 EU-tuomioistuin mitätöi EU:n ja Marokon välisen kauppasopimuksen katsoen, ettei Marokolla ole oikeutta solmia sopimuksia Länsi-Saharan luonnonvaroista.

ILMOITUS

Kansanäänestys toteuttamatta

Kansanäänestyksen järjestäminen Länsi-Saharan itsenäisyydestä oli keskeinen ehto vuonna 1991 YK:n johdolla solmitussa rauhansopimuksessa, mutta se on yhä toteuttamatta Marokon vastustuksen takia. Useiden kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Marokko rikkoo järjestelmällisesti sahrawien ihmisoikeuksia miehitetyillä alueilla.

Tunnustamalla Länsi-Saharan valtion Suomi antaisi vahvan signaalin myös EU:lle toimia konfliktin ratkaisemiseksi, sanovat nuoriso- ja opiskelijajärjestöt. YK:n peruskirjaan kirjattu kansojen itsemääräämisoikeus takaa sahraweille yksiselitteisesti oikeuden omaan valtioon ja luonnonvarojensa hallintaan.

Länsi-Saharan itsenäisyysjulistuksen vuosipäivää vietetään huomenna lauantaina 27.2.