Ilkka Järvi-Laturin esikoiselokuvan meininki on raadollista.

Ilkka Järvi-Laturin pitkän esikoisohjauksen Kotia päin (1989) alussa vietetään oululaisen baarin emännän Ellin (Leena Suomu) ja Kurkelan (Risto Tuorila kerrassaan hurjana) remuhäitä. Häissä piipahtaa yliopiston pääsykokeisiin valmistautuva Ellin poika Mika (Ilkka Koivula).

Hänen mieltään jäytää tapa, jolla taposta lusinut Kurkela kohtelee puolisoaan. Vihjeitä Oidipus-kompleksin suuntaan tippuu hienovaraisesti. Järvi-Laturin, Outi Nyytäjän ja Annina Enckellin käsikirjoittaman tarinan perustana ovat tosipohjaiset tapahtumat.

Kotia päin on karheasti elämänmakuinen melodraama rumista, ilkeistä ja pahoinvoivista, mutta myös hellyyttä janoavista ihmisistä. Meininki on paikoin hyvin raadollista.

Oululaisten pikkurenttujen touhu rinnastetaan Helsingin juppimenoon. Elokuva tarjoaa antoisaa ajankuvaa ja hahmottaa terävästi niin sanotun suomalaisen sielunmaiseman pimeämpää puolta.

Alibi-perustalta on irronnut laadukas rikosdraama. Kokonaisuus on hieman osoittelevaa lopetusta lukuun ottamatta esimerkillisen toimiva. Mikan rakastettua Ullaa näyttelee Jonna Järnefelt.

Kotia päin. Yle Teema to klo 21.55.