Lehtikuva/Dan Kitwood

Saksassakin on alettu Britannian vanavedessä suunnitella ulkomaille maksettavien lapsilisien leikkaamista.

Jos britit hyväksyvät kesäkuun kansanäänestyksessä EU-huippukokouksessa viime viikon lopulla tehdyn sopimuksen, voi Britannia ryhtyä leikkaamaan ulkomaille maksettavia lapsilisiä. Se voi ryhtyä maksamaan Britanniassa työskentelevien ulkomaalaisten kotimaassaan asuville lapsille lapsilisät tämän maan tason mukaan, ei Britannian tason mukaan.

Britannia saisi poikkeusluvan saman tien; muille EU-maille sama oikeus tulisi vasta vuonna 2020.

Tällä viikolla on ainakin Hollannissa, Itävallassa, Saksassa ja Tanskassa alettu puhua leikkauksen ottamisesta käyttöön. Myös Suomessa on sosiaaliministeri Hanna Mäntylä puhunut leikkauksen puolesta.

Britannia säästäisi ulkomaille maksettavien lapsilisien leikkauksilla 0,003 prosenttia budjettimenoistaan.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi huippukokouksessa viime perjantaina, että hän voi ”hyvin kuvitella” Saksan ottavan rajoituksen käytäntöön.

Tällä viikolla Merkelin kristillisdemokraattista puoluetta perheasioissa edustava Marcus Weinberg vahvisti, että myös Saksassa voidaan siirtyä lähtömaan tasoon.

ILMOITUS

Koskee erityisesti Puolaa

Saksassa maksetaan vuosittain runsaat 200 miljoonaa euroa lapsilisiä ulkomaille. Süddeutsche Zeitungin laskujen mukaan Saksa säästäisi muutoksella runsaat 100 miljoonaa euroa.

Yli puolet Saksasta maksettavista lapsilisistä menee Puolaan. Puolassa lapsilisä alle viisivuotiaalle lapselle on 18 euroa kuukaudessa, Saksassa 190 euroa. Saksa on maksanut Saksassa työskentelevien vanhempien Puolassa asuville lapsille lapsilisien erotuksen eli 172 euroa.

Lapsilisien taso on Puolassa kuitenkin nousemassa huomattavasti, koska vallassa oleva perhearvoja korostava nationalistis-konservatiivisen PiS-puolueen hallitus aikoo nostaa summan 114 euroon. Tämä vähentäisi Saksalle muutoksesta koituvaa säästöä huomattavasti.

Vähäiset säästöt

Saksassa on kerran aikaisemmin tehty vastaava päätös. Vuonna 1975 alettiin maksaa lapsilisiä lähtömaan tason mukaan. Tuolloin tähtäimessä olivat erityisesti turkkilaiset ja jugoslavialaiset siirtotyöläiset.

Säästöt eivät kuitenkaan nousseet toivotulle tasolle, koska monet siirtotyöläiset toivat leikkauksen jälkeen lapsensa Saksaan.

Ulkomaille maksettavien lapsilisien leikkauksista koituvat säästöt olisivat nytkin Saksan budjetin kokonaissummaan verrattuna varsin pieniä. Sadan miljoonan säästö nykyisestä yli 300 miljardin euron liittovaltion budjetista olisi suunnilleen 0,03 prosenttia.

Britanniassa arvioitu säästö olisi 32 miljoonaa euroa, mikä on vielä paljon pienempi osa maan yli 900 miljardin euron budjetista (suunnilleen 0,003 prosenttia). Britannian ja Saksan budjettien koon eroa selittää se, että Saksan julkisista menoista huomattava osa menee osavaltioiden kautta.

Luvut kertovat sen, että ulkomaille maksettavien lapsilisien leikkauksissa on kyse ensisijaisesti politiikasta, ei mistään merkittävistä julkisten menojen säästöistä.