Jarmo Lintunen

Maan hallitus on purkamassa työntekijöiden saavutettuja etuja rajulla kädellä, mutta työnantajapuolen etuja se jopa parantaa.

Työntekijöiden ja työnantajien saavutetut edut eivät ole tasapainossa maan hallituksen vaakakupeissa, sanoo Metallin Vaikuttajien ryhmänvetäjä Turja Lehtonen.

– Maan hallituksen uhkaamilla pakkotoimilla lähes kaikki työntekijöitä tukeneet päätökset on kumottu tai kumoutumassa seuraavien kuukausien aikana, eli saavutettuja etuja on purettu rajulla kädellä.

Vastaavalla aikajaksolla työnantajapuolelle tehdyt saavutetut edut ovat säilyneet sellaisenaan ja niitä ollaan tulevien kuukausien aikana vielä parantamassa, Lehtonen sanoo.

Kahdeksan kuukautta leikkausten kohteena

– Työntekijöiden mystiset saavutetut edut ovat olleet laajassa keskustelussa oikeastaan koko viimeiset kahdeksan kuukautta. Näihin etuihin on ottanut kantaa pääministeri Sipilä, ja myös tasavallan presidentti Niinistö otti asian esille uudenvuodenpuheessaan.

Lehtosen mukaan on syytä hieman avata niin sanottuja saavutettuja etuja. Vuonna 2011 tehtiin laaja työmarkkinaratkaisu eli ns. raamiratkaisu. Siinä sovittiin muun muassa työttömyysturvaan liittyvistä asioista kuten karenssiaika, lomarahojen jaksotus ja kolmen päivän koulutusvapaa.

ILMOITUS

Vuonna 2013 tehtiin TYKA- eli työllisyys- ja kasvusopimuksessa erittäin maltilliset palkkaratkaisut. Samalla sitouduttiin eläkepakettiin, sovittiin arkipyhistä, lukittiin sosiaalimaksut, lyhennettiin työttömyysturvan omavastuuosuutta.

– Kaikki nämä tehtiin työmarkkinajärjestöjen ja maan hallituksen välillä, ja kaikki osapuolet sitoutuivat näihin, Lehtonen sanoo.

Miljardeja työnantajapuolelle

Näiden sopimusten johdosta työnantajapuolta hellittiin joukolla helpotuksia kuten KELA- maksun alentamisella, eläkemaksujen osan siirtämisellä työntekijöille ja yhteisöveron alentamisella.

– Näiden vaikutukset olivat useita miljardeja. Tämän lisäksi työnantajien muitakin sosiaalisia maksuja kevennettiin, Lehtonen muistuttaa.

Lehtosen mielestä olisi vähintäänkin kohtuullista, että ainakin tasavallan presidentti Sauli Niinistö tarkistaisi tietonsa ja puhuisi asioista kuten ne ovat.

– Pääministeri Sipilälle tai koko SSS-hallitukselle tästä on turha sanoa mitään, koska he eivät muutoinkaan kuuntele ketään, saati kunnioita tehtyjä sopimuksia, Lehtonen sivaltaa.