Lehtikuva/Vesa Moilanen

Paavo Arhinmäki arvioi, että moneen kertaan tuputettu esitys opintotuen muuttamisesta lainaksi tulee taas.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vaatii hallitusta luopumaan opintotuen leikkauksista. Hallitus aikoo leikata opintotuesta tällä kaudella 70 miljoonaa ja pitemmällä tähtäimellä jopa 150 miljoonaa euroa.

– Vastaavaa säästöleikkausesitystä ei ole suhteessa missään muussa etuudessa. Tämä tarkoittaa noin 25 prosentin leikkausta opiskelijoiden toimeentulosta, Arhinmäki kirjoitti keskiviikkona facebookissa.

Hän ennustaa, että ministeriön asettaman selvitysmiehen, professori Roope Uusitalon lähipäivinä julkaistavassa raportissa opintotukijärjestelmään esitetään isoja muutoksia lainapainotteisuuden suuntaan.

Olisi pitänyt myös polttaa esitys.

”Revin esityksen”

Arhinmäki vastasi ministerinä viime hallituskaudella opintotukiasioista ja kertoo saaneensa tuolloin valtiovarainministeriöltä monta kertaa ehdotuksen opintotuen muuttamista kokonaan lainaksi. Kokoomus ja SDP olivat myös halukkaita lisäämään lainapainotteisuutta huomattavasti.

ILMOITUS

– Selkäni takana valmisteltiin esitys lainamallista. Saatuani lainamalliesityksen käsiini, revin esityksen pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa Kataisen ja Urpilaisen edessä. Olisi pitänyt myös polttaa esitys, ettei porvarihallitus olisi sitä nyt löytänyt uudestaan, hän kertoo.

– Lupasin opiskelijoille, että minä en tule ministerinä esittelemään lainapainotteista mallia, enkä näin tehnyt.

– Kauhulla saa seurata, millaiseen koulutuksellisen tasa-arvon alasajoon tämä hallitus kautenaan kykenee.

”Eriarvoistaa”

Arhinmäki muistuttaa moneen kertaan todetun, miksi nykymuotoinen opintotukijärjestelmä on lainapainotteista parempi.

– Työttömyys on ennätyslukemissa. Enää korkeakaan koulutus ei välttämättä ole tae taloudellisesta menestyksestä. Myös alojen välillä on työllistymisnäkymissä suuria eroja.

Hän arvioi lainapainotteisen opintotukimallin heikentävän pienituloisten perheiden lasten mahdollisuuksia kouluttautua, koska lainaa ei uskalleta ottaa.

– Lainapainotteisuus ja leikkaukset opintotukeen siis eriarvoistavat opiskelijoita sekä varallisuuden että opiskelualan perusteella.

Hän toteaa, että opiskelijoilta on jo viety opiskelun edellytyksiä leikkaamalla yliopistojen hallinnosta, opetuksesta ja tutkimuksesta.

– Seuraavaksi heiltä viedään toimeentulo. Opintotukeen kohdistuvat leikkaukset on ehdottomasti peruttava.